Сряда, 19 Май 2021
    
Бизнес

Култови бургаски кръчми излизат за продан

  15.02.2021 13:34  
Култови бургаски кръчми излизат за продан

Дона МИТЕВА

Десетки заведения затвориха врати заради ограниченията, свързани с пандемията, няма да отворят и след 1 март. Сайтовете за имоти се напълниха с обяви за наемодаване или продажба на обекти в цялата страна. Бургас и регионът не правят изключение.

По думите на брокери, сега „хиените“ още се ослушват. Има хора с пари, които знаят, че по време на криза се купува, а се продава само в краен случай, но още моментът с голямото купуване не е настъпил.

Разработено заведение със статут на бирария в Бургас – с всички разрешителни за топла и студена кухня, напълно оборудвано и обзаведено, се продава. Намира се в центъра на града и в близост до Морската градина. Това гласи една от последните обяви за продажби. Общата квадратура на заведението е 168 кв.м – зала на две нива със 70 места и открита тераса с 40 места, функционална кухня, мокър бар и целогодишна експлоатация.

Цена на кв.м от 1113.99 евро при квадратура 193 кв.м, е обявена в друго предложение за продажба на помещение със статут на заведение на пешеходната улица "Богориди". Имотът е в нова сграда. Помещението е на две нива, в отлично състояние, необорудвано. На първо, партерно ниво, където чистата площ е от 125 кв.м, са разположени търговска зала за клиенти, бар, топла кухня. На второ, сутеренно ниво с площ от 40 кв.м са разположени офис, склад и подготвителни помещения. Има възможност за поставяне на външни маси.

За продажба се предлага и лоби бар в сграда „Лазурен бряг“. Това са няколко  помещения за посетители, сервизни и стопански, разположени на партерния етаж. Продава се работещо заведение и в парк „Славейков“ със собствена градина. Цената е 425 000 евро или 1250 евро/кв.м.

Агенция предлага за продажба в топ центъра на Бургас триетажна емблематична сграда, паметник на културата със статут на хотел с ресторант. Имотът е с разгъната застроена площ от 630 кв.м. Сградата е построена през 1900 г. и е реставрирана през 2002 г. Хотелът е за 31 човека, а ресторантът е с 30 места и опция за добавяне на още 40.

Подават се и кафенета – готов бизнес в центъра на Бургас. Sweetkarny кафе, което се намира зад църквата „Св. св. Кирил и Методий“ и работи повече от 1 година с печалба също търси своя нов стопанин. Това гласи пък обява, пусната директно в социалната мрежа.

Примерите на за продажби на търговски площи, пригодни за заведения могат да продължат. Те се увеличават почти всеки ден.

Петко Кичев, брокер на имоти, е категоричен, че се увеличава броят на обявите за продажба или отдаване под наем на заведения. „Особено онези заведения, които са били под наем, се напускат, да не кажа масово, но почти на 50%. Основната причина се корени в това, че не виждат възможност скоро да заработят. Но и да заработят, мерките са толкова рестриктивни, че те примерно с 30% запълване на капацитета няма как да изкарат пари за тези високи наеми. Напоследък чувам, че се обявяват и много заведения за продажба. Миналата седмица говорих с колега за едно заведение, че се търси купувач“.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Иванка Делева, уредник в Историческия музей: Бургас успява по най-добрия начин да оползотвори свободата си
  06.02.2021 10:13      

Днес се навършват 143 години от Освобождението на града от османско робство.