Вторник, 18 Май 2021
    
Бизнес

Нашенци „късат синджира“ на рестрикциите

  09.02.2021 17:38  
Нашенци „късат синджира“ на рестрикциите

Дона МИТЕВА

„Занзибар – насладете се на слънчева почивка с директен чартърен полет и All Inclusive. Остров Занзибар се превърна в абсолютен хит. С красиви бели плажове и кристална вода като на Малдиви и Сейшели, и дълги пясъчни ивици като Доминиканска република и Мексико, островът се нарежда сред най-предпочитаните екзотични дестинации, при това на много достъпни цени“. Това гласи често срещаната реклама в социалната мрежа. А както вече се тиражира сравнението за полуавтономната област в рамките на Танзания: „Занзибар е новият Слънчев бряг“. Това е предпочитаното място за отдих, защото там няма противоепидемични рестрикции.

Наскоро се припомни и фактът, че президентът на Танзания прати сок от папая и кръв от коза за изследване и те се оказаха с положителни проби за COVID. Виц или реалност – това работи в услуга на туроператори и зажаднели „да скъсат синджира“ на рестрикциите нашенци.

Бургазлии с по-дълбоки джобове не само избягаха от пандемията и ограниченията там, за да си починат, но и работят от там. Все по-често в лични разговори се дочуват имена от бизнес средите, за които се знае, че и в момента са там. Има и такива, които се оглеждат за бизнес, който могат да завъртят на екзотичното място. Екзотичният остров в Индийския океан окончателно е на път да се превърне в български след като продължават да се изкупуват билетите за чартърни полети до там.

Чартъри от България в момента има още до Дубай, Малдивите и Доминиканската република, но Занзибар е най-предпочитан, защото рестрикциите са най-малко. Освен това островът е голям и дава възможност за допълнителни екскурзии и дори сафарита в континенталната част на Африка.

Цените, които се предлагат, са от 1419 евро на човек. Има и намаления, така че удоволствието да струва 999 евро на човек. Обобщено: нужни са около 1500 и 2000 евро, като в тази цена е включен и полетът.

Част от представителите на туристическия бранш скачат срещу тези оферти и ги обявяват за извън налаганите рестрикции от Здравното ни министерство, но всъщност големите агенции са намерили пролуката.

Пътуванията до екзотичните плажове просто не се водят организирани. Продават се хотел и самолетен билет поотделно. Част от турагентите и туроператорите са на мнение, че в бъдеще ще се случва точно така навсякъде. Като не са общи, пакетните цени не влизат в графата „организирани екскурзии“.

„Всичко екзотично е модерно. Доминиканската република, Малдивите, Занзибар. Да, хората навън са умни и пуснаха топ цени на хотели и билети. Отвориха нови чартърни линии, които не са били досега, и просто позволиха на душичката на клиента да се отпусне малко“, коментира Йоана Демирева, турагент. Тя смята, че екзотиката ще продължи и есента, и допълва: „Струва ми се, че все по-често ще се пътува от континент на континент, отколкото, да кажем, в Европа“.

Плахо се прокрадват и оферти например за Дубровник през май или пък Турция за март. Основно се извършват само записвания, а обявената цена се заплаща в последния момент, ако все пак пътуването може да се осъществи и са наясно точните условия за пътуването – PCR тестове и т.н.

Тези практики за индивидуални пътувания в момента се прилагат и в зимните ни курорти, където българи разпускат, а в някои случаи и компенсират изолацията от затворените заведения.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Иванка Делева, уредник в Историческия музей: Бургас успява по най-добрия начин да оползотвори свободата си
  06.02.2021 10:13      

Днес се навършват 143 години от Освобождението на града от османско робство.