Сряда, 05 Май 2021
    
Общество

Здравните власти с прогноза за коронавируса: Нов пик до три седмици

  04.02.2021 10:59  
Здравните власти с прогноза за коронавируса: Нов пик до три седмици

Нов пик на заболеваемостта от COVID-19 у нас прогнозират здравните власти. Това обяви началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски по време на седмичния брифинг в Министерския съвет.

Ген. Мутафчийски апелира към медиците да се подготвят за "това, което ни очаква" и призова хората да спазват мерките. Заяви, че колкото и неприятно да му е да влиза в ролята на лош вестител, не може да пропусне да сподели факти.

Това, че някои неща са разрешение, не означава, че са безопасни. Никога не съм казвал, че фитнесите са безопасни места. Напротив - те са най-опасните", категоричен бе началникът на Щаба.

„Сценариите показват, че за около седем седмици сме достигнали върха във втората вълна. Сега обаче едва ли имаме седем седмици, най-вероятно имаме три”, каза още ген. Мутафчийски. 

Според Кунчев една от основните причини за трета вълна е британският щам на коронавируса.

„Не би трябвало автоматично да се приема, че ситуацията в България е като в Европа. Да, вирусът е тук, да, той циркулира. Вероятно ще се увеличава, но тези цифри трябва да се гледат от призмата, че пробите са насочени. Те са от хората, пристигнали от Великобритания”, обясни здравният инспектор и подчерта, че в Източна Европа заболеваемостта от този щам е ниска.

На въпрос как властите се готвят за третия пик на заразата здравният министър обясни, че трябва да отправят апели, за да бъдат властите правилно разбрани.

„Това, което наблюдавам в интернет и медиите – там информацията е много разнопосочна. Там има хора, които разколебават доверието в институциите и вярата в мерките, които се прилагат. Аз не бих си позволил да правя сравнение, но за мен най-голямата ценност е живота и здравето на всеки човек. Ние водим битката докрай, докато спасим човек. Как се подготвяме? Има много места, които остават скрити от вас”, заяви проф. Ангелов.

Той увери, че държавата е подсигурена откъм медикаменти и предпазни средства. Според него проблем в обществото са онези граждани, които не знаят дали ще се ваксинират и тези, които се колебаят.

Проф. Мутафчийски коментира как ВМА болниците се подготвят за трета вълна на коронавируса.

„Първо - складовете са заредени с лични предпазни средства от всякакъв характер, за да посрещнем нуждите за три месеца напред. Същото е и с необходимите медикаменти за лечение. Кислородните системи се преглеждат най-щателно. Изясняваме доставките за кислород. Най-важното е човешкият фактор - огромна част от нашия персонал се ваксинира. Не очаквам да имаме медицински загуби”, разясни началникът на Оперативния щаб.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов обясни, че от Щаба са доволни от постигнатото до момента. Резултатите давали право да се прояви разумна доза оптимизъм, но не и лекомислие, тъй като постигнатото било много крехко.

„Европа е в патова ситуация и се готви за трета вълна. Не искам да сме лекомислени, а готови за трета вълна, ако тя изобщо дойде у нас със силата, в която е на Континента”, каза здравният министър.

Проф. Ангелов призова гражданите да проявят разум и спокойствие. Той отчете раздвижване на вируса в София затова всяко число ще се следи на 12-часова база и ще се анализира всяка тенденция. Здравните власти са готови са да предприемат действия, ако се наложи.

„Ситуацията не е по-различна от миналата седмица. По данни към момента 14-дневната заболеваемост в България е 90 на 100 000, което ни отрежда 26 място в ЕС и 6 място на Балканския полуостров. Смъртността е 9,9 на 100 000 и по този показател заемаме 13 място в ЕС. Това, което ни кара да бъдем нащрек, е развитието в страната по области. След силното оцветяване в жълто на картата, днес на практика имаме осем области в червената зона. Тази с най-висока заболеваемост е Кюстендил, а с най-ниска - Търговище. В жълтата зона са 8 области, в оранжевата – 12”, заяви доц. Ангел Кунчев.

Според главният държавен здравен инспектор това значи, че ситуацията е добра, но тенденцията се обръща. Той прогнозира, че през целия февруари ще има постепенно покачване на заболеваемостта.

„Пред нас има две перспективи – или да го направим по модела на Франция със сравнително бавно повишаване, или по модела на Испания и Португалия - с изживяване на тази криза, в която бяхме в края на ноември. Дали ще минем по единия път, или по другия, зависи от това как ще спазваме мерките”, подчерта Кунчев.

Относно имунизациите срещи коронавируса доц. Кунчев разясни, че цифрата, която е посочена в Единния информационен портал показва направените имунизации, а не броя на ваксинираните хора. „Общо са приложени 50 124 дози, с две от тях са обхванати 16 433 лица”, информира той. 

Здравният министър каза, че предприетите мерки ще останат такива, каквито са към момента. Това решение било взето след разговори с браншовите организации и експерти. 

„Няма да си позволим лъкатушене или различни идеи, които да променят основната линия, която преследваме, а тя е разхлабване на мерките на не по-малко от 14-дневен период”, обясни проф. Ангелов. 

„Границата между справедливо и несправедливо много се размива. Ние се опитваме да минимализираме щетите и да намалим цената, която плащат българите. Със сигурност ресторантите са най-готови и са най-потърпевши. В този бранш са 400 000 български граждани. В момента страдат 7 млн. души. Страдаме всички. Мерките, които предприемаме, са здравни. Те имат за цел да опазят живота и здравето на хората.  Да, ресторантите са потърпевши, за това се опитваме да ги компенсираме с икономически мерки. Относно фитнесите, освен, че са най-опасното място, са и място, в което хората спортуват. Когато ги отворихме, имахме ясното съзнание, че в тях ще влязат определен брой хора. Вие сами направете сметка какъв ще е той при ресторантите”, заяви здравният министър.


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати

Мнения

Мнения
Тодор Стамболиев, обществен посредник на Бургас: През годината за помощ ме потърсиха 655 души
  01.02.2021 16:49      

„Натрупах безценен опит в работата си, мисля, че успях да открия необходимия баланс между критиката и добрия тон при разрешаване на отделни казуси“, казва той