Понеделник, 03 Май 2021
    
Бургас Общество

Екоминистърът успокои:Няма да има водна криза по Черноморието

  01.02.2021 12:32  
Екоминистърът успокои:Няма да има водна криза по Черноморието

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров пристигна в Бургас и   заяви, че водна криза по Черноморието за областите Бургак и Варна не се очертава. След инспекция на язовирите „Камчия“ , „Ахелой“ и „Порой“ стана ясно че те са пълни от последните дъждове и снегове, но въпреки това продължават дейностите по включването на двата водоема   към „Камчия“, които да се използват като резервоари. „Не  се налага спешна процедура по прехвърлянето им, ще се върви по нормалната процедура“, заяви Димитров, но пък подчерта, че  те са използвани от Напоителни системи и до този момент не им е правена никаква рехабилитация и са в доста окаяно състояние. Осигурени са тръбите за тях, започнали са обществени поръчки за ремонт на язовирни стени, ремонт на водна кула и ремонт на пътя до Оризаре, както и изграждане на пречиствателна станция. По думите на управителят на ВиК дружеството инж. Ганчо Тенев двата язовира ще се включат към Камчия до края на лятото.

В момента в „Камчия“ има вода от 174 млн. кубика, като 98 млн. кубика питейна вода може да дойде към Бургас и Варна,  Бургас годишно ползва 90 млн. заяви още министърът.

Така Бургаска област и Южното Черноморие ще получават вода от три места-Камчия, Ахелой, Порой и от Ясна поляна. 
Още в петък „Черноморски фар“ авансово преди министъра  писа, че областта е осигурена с вода за една година напред.

Селата Димчево и Твърдица скоро ще бъдат захранвани с питейна вода от язовир "Камчия". Помпи на пожарната продължават да изпомпват водата от землището, но нивото й все още е високо, а помпената станция на “Напоителни системи”- под вода, наводнени са и 15 къщи.

Днес за проверката пристигна и зам.министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който от своя страна заяви,"ВиК-Бургас има няколко спешни задачи. Резервиран е бюджет от българския ВиК холдинг за отстраняване на щетите от наводненията в Маринка Твърдица и Димчево", каза от своя страна той.

.

 

 


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати

Мнения

Мнения
Тодор Стамболиев, обществен посредник на Бургас: През годината за помощ ме потърсиха 655 души
  01.02.2021 16:49      

„Натрупах безценен опит в работата си, мисля, че успях да открия необходимия баланс между критиката и добрия тон при разрешаване на отделни казуси“, казва той