Петък, 07 Май 2021
    
Руен

Руенският МТ-ЛБ помогна на бедстващо семейство с болно дете

  29.01.2021 16:00  
Руенският МТ-ЛБ помогна на бедстващо семейство с болно дете

Михаил КОЛЕВ

 

Бронетранспортьорът МТ-ЛБ с който разполага община Руен отново влезе в употреба, за да помогне на местни жители. Преди два дни, на 27 януари, когато цялата страна бе обхваната от силен снеговалеж, ситуацията в общината също бе доста усложнена. Това доведе и до временното затваряне на някои пътища.

В снежния капан попада семейство от руенското село Мрежичко. Детето на Халим Хасан и Азийме Идрис вдига висока температура през вечерта на 26 януари. През цялата нощ усилията на родителите й да подобрят състоянието й не дават резултат, затова на сутринта на другия ден трябва спешно да я закарат до болница, тъй като ненавършилата още три години тяхна дъщеря е пред гърч.

Заради тежките метеорологични условия и затвореният път от изхода на селото, детето им обаче няма как да бъде закарано в болнично заведение в Бургас. Семейството сигнализира за проблема до кмета на село Мрежичко Хюсеин Мехмед, който пък съобщава за случая на общинския кмет Исмаил Осман. Кметът на Руен разпорежда военната техника да отиде до Мрежичко, за да се окаже спешна помощ на момиченцето. Машината достига успешно до дома на бедстващото семейство, като ги откарва до разклона за село Добра поляна, където са поети от линейка и откарани до Бургас.

„Обади ми се бащата на болното детенце, който ми каза, че цяло нощ не са успели да свалят температурата й, затова се налага спешно то да бъде закарано до болница в Бургас, но това няма как да стане с автомобилът им, понеже пътят бе затворен заради натрупалия сняг. Съобщих на кмета на Руен Исмаил Осман, който реагира бързо и военната машина пристига в селото, за да помогне на хората“, каза пред вестник „Черноморски фар“ кметът на село Мрежичко Хюсеин Мехмед. Той добави, че предни години бронетранспортьорът пак е идвал по спешни случаи в населеното място и това е давало резултат.

В момента детенцето все още се намира в болницата, заедно с майка си, като е в по-добро състояние и предстои в неделя да бъде изписано, каза пред медията нейният дядо Хасан. Той признава, че всички в семейството много са се притеснили заради състоянието на момиченцето и невъзможността да се отиде с кола до Бургас, за да й се окаже медицинска помощ.

Кметът на Мрежичко и близките на детето изказват благодарностите си на кмета на Руен Исмаил Осман и екипа във военната машина за съдействието в критичната ситуация.

Верижният бронетранспортьор на общината бе закупен през 2014 година, за да е от полза на хората в Руенско. През годините той успешно е помагал неведнъж на изпаднали в беда местни жители по време на тежки зимни условия.


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати

Мнения

Мнения
Тодор Стамболиев, обществен посредник на Бургас: През годината за помощ ме потърсиха 655 души
  01.02.2021 16:49      

„Натрупах безценен опит в работата си, мисля, че успях да открия необходимия баланс между критиката и добрия тон при разрешаване на отделни казуси“, казва той