Събота, 24 Апр 2021
    
Бизнес Бургас

Търговци: Защо не освободиха и нас от общински наеми

  23.01.2021 10:37  
Търговци: Защо не освободиха и нас от общински наеми

Ина ПЕТРОВА

Група търговци от Бургас се оплакаха, че продължават да плащат наемите си към общината, въпреки че колегите им се освободени с решение на местния парламент.

Представителите на дребния бизнес твърдят, че са ощетени и са на ръба на фалита. Те не работят вече трети месец заради затварянето на училищата и търпят огромни загуби. Павилионите им са в близост до школа и тъй като учениците са в онлайн обучение, са пуснали кепенците на обектите си.

„Ние разчитаме на тях, за да се изхранваме. Не сме заведения, ние сме малки павилиони. И питаме защо нас не ни одобриха? Искахме от Общинския съвет, ако не целия, поне част от наема да ни бъде опростен“, казва Атанас Димитров. Той работи на общински павилион за пици до два техникума в града. Затворил е сам, защото както обяснява самият той: „ние сме зависими от учениците, ако не са те, ние нямаме работа“. Разказва ни, че ако отворят сега, няма да имат никакъв оборот, няма да могат да си платят и тока. Отделно натрупали загуби, тъй като се наложило да изхвърлят всичката закупена стока, която били заредили.

Димитров и колегите му по съдба недоумяват защо са изключени от групата на търговците, получили облекчения. Дават за пример Стара Загора и София, където местните парламенти взели решения за всички засегнати.

От Общинския съвет в Бургас коментираха, че хранителните обекти не фигурират в заповедта на министъра и няма как да ползват облекчения. В няколко докладни записки съветници от различни групи поискаха мерки в подкрепа на дребния бизнес на общински терени. В крайна сметка, като първа бе приета докладната записка на Станимир Апостолов и Георги Митев. Според нея наемателите на общински обекти, затворени на основание заповедта на здравния министър, се освобождават от заплащане на наем. Павилионите за закуски, макар и до училища, не са сред тях, тъй като не фигурират в заповедта, казват общинари.

„Много такива обекти пък работят, като кофи-шоповете. Те работят, и то доста добре, тъй като кафенетата са затворени. Няма как да ги разделим, едни да бъдат освободени, че са до училище, а други… Всеки един търговец търпи намаление в оборотите вследствие на тази пандемия“, коментира Станимир Апостолов. По думите му, Общинският съвет решава по законосъобразност.

„С нашата докладна не са освободени от наеми всички общински наематели, а само затворените съгласно заповедта - заведения, ресторанти, също неправителствени организации, тъй като са забранени курсове, кръжоци“, подчертава съветникът


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати