Петък, 26 Фев 2021
    
Общество

НОЩ: Новият щам на COVID-19 е много по-заразен и ще претовари здравната система

  21.01.2021 10:55  
НОЩ: Новият щам на COVID-19 е много по-заразен и ще претовари здравната система

Националният оперативен щаб обяви, че заради риска от новия щам, мерките трябва да останат затегнати. Дали някои от ограниченията ще отпаднат, ще стане ясно след 31 януари на база на данните за заболеваемостта.

„Това, което се случва в Европа никак не е оптимистично. Обменихме много информация за това, което се случва с колегите. Изключително притеснени сме от ситуацията във Великобритания, Ирландия и Нидерландия. Във Великобритания около 75% от новите случаи са с новия щам. Той е много по-заразен. 10 души заразяват 27 във Великобритания. Трябва да се подготвим за третата вълна, която идва. Ще се обсъжда как да се ускори процеса по ваксиниране. При нас ситуацията е чудесна в момента и ще опитаме да я задържим, но ако прибързаме и разпуснем мерките много, ще се сблъскаме много бързо с проблемите с новия щам“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Генерал Венцислав Мутафчийски потвърди думите му за това, че много бързо новият вариант на коронавируса измества класическия.

„Това може да доведе до претоварване на здравната система и има риск да не могат всички граждани да получат нужното внимание“, заяви той.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Проф. Севдалина Турманова - председател на Общински съвет-Бургас:   Очаква ни дълга сесия, вярвам, че ще приключим с приет бюджет
  22.02.2021 15:16      

Не заглушавам никого, проблемът идва от скоростта на интернета на даден съветник