Четвъртък, 22 Апр 2021
    
Бизнес

При спад на заболелите: Заведенията отварят на 50% от капацитета си

  18.01.2021 09:21  
При спад на заболелите: Заведенията отварят на 50% от капацитета си

Заведенията отварят на 50% от капацитета си при спад на заболелите. Това предложение направи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в ефира на БНТ. Очаква се то да бъде обсъдено от Националния оперативен щаб в края на месец януари. Задължително условие остава осигуряването на 1,5 метра дистанция между масите в обектите и дезинфекцията.

По отношение на хванатите в нарушение заведения през уикенда, Николова коментира, че те поставят петно върху целия бранш и ще бъдат санкционирани по вече установения ред. 

Тя допълни, че нивата на безработица са в размер на 6,7 % и отбелязват лек ръст спрямо миналогодишните. Най-сериозно засегнати остават в сектор хотелиерство, тъй като много от местата за настанява останаха празни. Характерни за настоящия зимен сезон също са ваканциите в малките семейни хотели и къщи за гости, интерес има и към СПА дестинациите. Резервациите за ски сезона са между 35-40 на сто. 

Като най-успешна мярка в подкрепа на бизнеса бе посочена 80:20 - по данни на бранша тя е спасила от фалит повече от 70% от сектора. 


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати