Петък, 26 Фев 2021
    
Бизнес

Край на евтиния шопинг от Великобритания

  16.01.2021 12:56  
Край на евтиния шопинг от Великобритания

Силвия ШАТЪРОВА

Идва краят на евтиното пазаруване от английските онлайн магазини. Последните удари на българите шопинг маниаци, които обичаха през почивните дни да си лежат на диваните и да сърфират, избирайки евтини стоки, приключи на 31 декември. След 1 януари се въвежда нова данъчна и акцизна политика, като пратките, идващи оттам, подлежат на митническо представителство, начисляване на мито и ДДС.

Стоките от  Острова започват да се третира като трети страни извън ЕС за нас. Пратките  ще се облагат по начина, по който тези от Китай и Турция.

Заради Брекзит поръчките от Острова  ще поскъпнат, защото ще подлежат на митническо освобождаване и ще им се начислява ДДС. Това вероятно ще откаже поне на първо време много българи да купуват онлайн от amazon.co.uk, ebay.co.uk, adidas.co.uk, next.co.uk и десетки други любими марки.

Майките ще трябва да се откажат от купуването на детски дрешки, продукти и детско обзавеждане, които бяха много популярни. Ежеседмично от Острова тръгваха цели кервани със стоки, сред които най-изгодни за БГ-мамите бяха памперсите.

По време на Черния петък по два камиона пристигаха в спедиторските фирми.

Във Великобритания детските стоки бяха с много ниско ДДС и излизаха много на сметка. Промяната идва в много неподходящ момент, защото онлайн магазините в момента работят с големи следпразнични отстъпки. Намалението стига и до 80% от редовните цени.

Търговските мита вероятно ще са нулеви, но от ДДС-то не може да се избяга. Така за пратки, чиято стойност е до 30 лева, не се дължи нито мито, нито ДДС. За колети на стойност между 30 лева и 150 евро , се начислява ДДС. А за стоките, идващи като поръчка от физически лица над 150 евро, се дължи и мито, и ДДС, обясниха от пресцентъра на Агенция „Митници“. Правилото не е ново, то се е прилагало и досега за всички пратки и колети, идващи от „трети страни”. Оскъпяването на покупките от английски сайтове идват по две линии. Първо, всяка поръчка ще подлежи на митническо обслужване. Тази услуга може да се извърши от посредник (склад, депо на територията на Обединеното кралство, където онлайн магазините пращат стоките), след като обаче се регистрира като митнически агент, или от външна фирма. И в двата случая ще има допълнителни разходи, попълване на формуляри и забавяне. Получателят в България също може да влезе в тази роля, но също след определени регистрации и големи формалности. И второ, 20% ДДС автоматично ще се прехвърли към купувача. Така, ако купите едно палто за 100 евро, смятайте, че за вас то ще струва минимум 120 евро плюс таксата, която ще ви се начисли за митническото обслужване. Пазаруването от Англия до България досега работеше по много добре отработена схема. Българите поръчваха стоки от сайтовете, а пакетите пристигаха на английски адреси, в т. нар. депа. Тези складове се държат от българи и те поемат ангажимента по доставката към страната ни. След първоначалното объркване и неяснотите около Брекзит и работата на тези депа, много предприемачи просто затвориха складовете си и не приемат повече поръчки. Уговорката е, че това е „временно”, докато се запознаят с новите изисквания и намерят начин да им отговорят. С такова съобщение до клиентите си излязоха shopper.bg, dostavki.co.uk, gabco. „Габиели”, която има офиси и в Бургас, през последната седмица той обаче беше затворен.

Купувачите трябва да пращат скрийншотове на покупките си, за да се види цената и на тази база да се попълнят митническите формуляри. От фирмата за транспорт и доставки се надяват бързо да се справят с предизвикателството и до средата на януари процедурите по митническо освобождаване да бъдат автоматизирани.

 Куриерската фирма „Спиди” официално обяви, че от 21 декември м.г. прекратява всички услуги до Великобритания и Ирландия, докато се изчистят всички детайли. Обикновено транспортните фирми, които доставят покупките от депата до България, взимат такса между 2 и 3 лева на килограм товар. Изключение има за обемисти пакети и такива с неправилна форма. Сметката им излиза, защото пускат курсове до България, когато превозното средство е пълно. Страничен бизнес им е пренасянето на багаж от и до Англия. Това също излиза по-евтино, отколкото ако куфарите летят със собственика си в самолета.

 

Германия-новата Англия

Фирмите-посредници при пазаруване онлайн в Англия препоръчват Острова да се замени с Германия. Повечето имат отворени складове и там и ще работят по същата схема, както във Великобритания. Шопинг маниаците обаче не са толкова ентусиазирани от офертата. В специализираните форуми те споделят, че пазаруването от немски сайтове съвсем не излиза толкова изгодно, колкото от английски. Или поне не при всички стоки.

Изключението: Ако братовчедка от Лондон ви изпрати подарък в колет и той е на стойност до 39 паунда, новите правила не го засягат. Промените важат единствено за изпращането на пратки с търговски стоки, но не и за лични безвъзмездни пратки от физическо лице на физическо лице, обясняват от Български пощи.

И все пак ще продължа да си пазарувам от Англия, с мито и с ДДС някой техни стоки, които са маркови , ще ми излизат отново по-евтино, отколкото в България, казва заклета он лайн манячка на английските магазини.

 

 

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Проф. Севдалина Турманова - председател на Общински съвет-Бургас:   Очаква ни дълга сесия, вярвам, че ще приключим с приет бюджет
  22.02.2021 15:16      

Не заглушавам никого, проблемът идва от скоростта на интернета на даден съветник