Петък, 16 Апр 2021
    
Бургас

Бургазлии поискаха гаранции за градинката и арменската църква при строеж на подземен паркинг

  15.01.2021 15:08  
Бургазлии поискаха гаранции за градинката и арменската църква при строеж на подземен паркинг

От „Алеф“ притеснени относно преместването на паметна плоча на еврейската общност

 

Георги РУСИНОВ

 

Бургазлии поискаха уверение от инвеститора, че градинката и арменската църква ще се запазят при строителството на подземен паркинг за хотел „България“. Това стана по време на днешното обществено обсъждане. Предвид противоепидемичните мерки то се проведе онлайн. Близо 80 бургазлии взеха участие в него.

Още в началото думата взе заместник-кметът по строителство инж. Чанка Коралска. Тя увери, че като при всички важни и големи проекти в Община Бургас, тук при този касаещ туризма отново най-важно е мнението на бургазлии. Заместник-кметът също така добави, че все още в Община Бургас няма стартирала процедура за изграждане на този проект. Това може да стане само след решение на Общински съвет – Бургас. Главният архитект на общината Емил Бурулянов уточни, че експерти от общината ще дадат становище по проекта и по въпросите, които ще възникнат по него.

След основния ремонт на хотел „България“, който е една от знаковите архитектурни забележителности в Бургас, неговият нов собственик представи пред общинската администрация инвестиционно намерение за изграждане на подземен паркинг и благоустрояване на околното пространство със собствени средства. По този начин могат да бъдат задоволени актуални обществени потребности без влагане на публичен финансов ресурс.

Към момента, в резултат от инвестиционната инициатива на собственика, е извършена цялостна реконструкция на хотела. Той е с площ от близо 18 000 кв.м. Легловата му база и обслужващи обекти генерират сериозен пешеходен и автомобилен пътникопоток. Предвид централното местоположението на сградата и факта, че от север и запад са разположени основни пешеходни улици, а от изток други имоти, транспортното обслужване към хотелската част е силно затруднено. Това е констатирано и отчетено още преди десетилетие с изготвянето на цялостната концепция за реконструкция на пешеходните зони на Бургас.

Вече има изготвен идеен проект за подземен паркинг, който доказва параметрите на бъдещата инициатива. С инвестиционното намерение  е разгледано и околното пространство, за което е направено предложение да се облагороди, като архитектурно се обвърже с характеристиките на главните пешеходни улици „Александровска“ и „Богориди“. За имота, предвиден за озеленяване, където понастоящем е разположена градинката между хотела и Часовника, се предлага внасяне на допълнителна едроразмерна растителност, а настилките да бъдат подменени, за да са в унисон с общата визия на прилежащите пешеходни зони.

Според идейното решение възможният паркинг за 100 автомобила е ситуиран подземно в пространството източно и северно от сградата на хотел „България“, като транспортният достъп до него се запазва от улица „Митрополит Симеон“. Чрез рампа, максимално отдалечена от пешеходната зона, може да бъде осъществена връзката към паркинга.

Архитектът на проекта за реконструкцията на хотел „България“ арх. Красимир Джеджев заяви, че подземният паркинг е необходим за справянето с проблемите с паркирането в центъра на града. Освен това обновеният хотел има нужда от повече паркоместа. Сегашният им подземен паркинг е малък, а този пред хотела е общински и вече бил част от синята зона, стана ясно по време на обсъждането.

Арх. Груд Илиев, ръководител на проекта посочи, че от доста време се работи по този него и че са били обследвани различни варианти за паркинга. В крайна сметка са се спрели на този. Той ще е дълъг не повече от 17.50 метра и ще се простира на територията от 2 300 кв.м. Предвидено е да има един павилион за билетен център, който е не повече от 50 кв.м. Сегашните паркоместа ще бъдат запазени, но е необходимо разширение на паркинга, тъй като ще идват и автобуси с туристи.

Тъй като граждани изказаха притеснение за градинката и арменската църква, Илиев обясни, че паркингът ще е на 10 метра от църквата, а засегнатата зелена площ ще е не повече от 15-20%. Седем са дърветата, които ще трябва да се премахнат. Ръководителят обаче поясни, че инвеститорът е сериозен и очаква да спази ангажимента си. Сегашните паркоместа били общо около 60, които са недостатъчни за хотел с капацитет за 400 посетители максимум.

Николай Цоцомански, началник на отдел „Инвестиционно планиране“ на Община Бургас, че тъй като се засяга улична регулация и има залесяване, то ПУП-ът на парцела ще трябва да се промени. Тъй като арменската църква е една от най-старите сгради в Бургас и паметник на културата, то всички действия ще се съгласуват с Министерство на културата.

По време на обсъждането стана ясно, че и паметната плоча на спасителите на бургаските евреи ще бъде преместена. Това не се хареса на Алберта Алкалай от фондация „Алеф“ и поиска допълнителна информация относно това какво ще се случи с нея. От екипа на инвеститора обясниха, че дори и преместена на друго място, тя ще запази подходът към нея и зеленината си. Проектантите изразиха и готовност да обсъдят заедно с „Алеф“ мястото, където ще се премести.

Бургазлия изрази притеснение да би да се повтори историята с подземния паркинг на площад „Кирил и Методий“, където заради строителните дейности бе застрашен храмът. Появи се и съмнение, че чак сега излиза информация за този проект, а вече са водени разговори между инвеститорите и администрацията. Граждани поискаха от инвеститора да се наеме със срок на изпълнение на проекта. Според ръководителя арх. Илиев това няма да отнеме повече от 9 месеца.

Заместник-кметът Коралска отговори, че е имало инвестиционно намерение, но чак сега, когато проектът е готов да се презентира, се свиква обществено обсъждане и че такава е процедурата. Тя добави, че Община Бургас няма да финансира нищо в целия проект. Всичко е за сметка на инвеститора.

Директорът на дирекция „Управление на общинска собственост“ Живко Димитров направи важното уточнение, че собствеността не се променя. Тя остава публична общинска. Възможните процедури за реализиране на проекта са две – чрез разрешаване за строеж от Общински съвет – Бургас, или чрез концесия.

От Регионалната камара на архитектите се обявиха против проекта. Според арх. Кирил Христов е несериозно да се прави обществено обсъждане на база три картинки в интернет. Друг негов колега предложи да се помисли за вариант, в който хотелът да добави още едно подземно ниво към сегашния си паркинг.

Геологът инж. Пламен Петров обясни, че след извършени подробни хидрогеоложки проучвания в територията е констатирано, че е възможно изграждане на такова съоръжение само на едно подземно ниво и това е отчетено в инвестиционното намерение. 

От Регионалната туристическа камара обаче смятат, че проектът ще е полезен за туристическото развитие на града. Туроператорът Евелина Пулева заяви, че е важно в центъра на града да могат да спират автобуси и хотел „България“ като един от символите на града е подходящо за това място.


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати

Мнения

Мнения
Инж. Фотинка Въргова, вр.и.д. директор на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“: Работодателските организации предпочитат нашите ученици
  09.01.2021 15:36      

Фотинка Въргова е родена в Бургас през 1970 година. Средно специално образование полу