Четвъртък, 15 Апр 2021
    
Бургас

България открива представителство във Варшава, търси полски туристи

  15.01.2021 13:41  
България открива представителство във Варшава, търси полски туристи

Дона МИТЕВА

Очаква се Министерството на туризма да открие представителство във Варшава, Полша. Мотивът за това е нарастващият интерес и  резервации от полски туристи по Южното Черноморие. Това заяви при посещението си на бургаското летище вицепремиера и министър на туризма  Марияна Николова.

По предварителни данни 6400 чартърни полета е амбицията, която си поставя летището за лято 2021.  А самият турисически сезон да започне от 1 юни.

Днес министър Николова се срещна с Франк Кванте, изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, и изпълнителния директор на летището Георги Чипилски.

В дискусията за предстоящия сезон  участваха кметът на община Бургас Димитър Николов и областният управител Вълчо Чолаков.

В своето експозе министърът на туризма подчерта, че амбицията е България да се наложи като четирисезонна целогодишна дестинация. „Област Бургас дава прекрасни възможности не само за туризъм на Черноморието, но и археологически, винен, бизнес и шопинг туризъм. Това са ниши, които не са разивавани, и ние ще трябва да го направим. Времената се промениха с оглед на пандемията и туристите все повече предпочитат индивидуални пътувания, които обаче ще бъдат съчетани с бизнес и други пътувания”, заяви министър Николова и допълни, че към този момент най-много заявки има от пазарите Русия, Чехия и Полша.

Специална рекламна кампания се подготвя за Германия и Русия.

В зависимост от хода на пандемията, ще продължат да се провеждат и двустранни разговори за отпадане на задължителния PCR тест, където е възможно.

Вицепремиерът коментира още, че животът и навиците на хората са се променили само в рамките на няколко месеца, а това несъмнено води и до промяна в начина им на пътуване и придвижване. Много от бъдещите тенденции не са някаква новост, те са съществували и досега, но пандемията ще тласне напред развитието им. Така например се очаква все повече да се търси възможността организирането на пътуването да бъде почти или изцяло безконтактно и трансферите да се организират не групово, а индивидуално. Въпреки това обаче – държава, местна власт и бизнес, трябва да сме гъвкави и бързи, за да можем да отговорим на всички очаквания и новости в бранша ни, уточни още тя.

Франк Кванте благодари на министъра за възможността да бъде проведена днешната среща и поздрави местната власт за усилията, които полага за развитие на града. По думите му Бургас е град на бъдещето. Започваме да работим по инфраструктурни проекти в града, уточни още той. За нас е много важно всички служители на летищата да бъдат ваксинирани, което ще бъде предпазна мярка както за пътуващите, така и за заетите в тази сфера, заключи г-н Кванте.

В тази връзка министър Николова коментира, че здравните власти взимат решенията, когато става въпрос за влизане на чужденци в страната. Ваксинацията е надеждата, която крепи света за съживяване на туристическия сектор, уточни още тя.

По време на срещата бе обсъдена и темата относно визовия режим за гражданите на Русия и Израел.


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати

Мнения

Мнения
Инж. Фотинка Въргова, вр.и.д. директор на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“: Работодателските организации предпочитат нашите ученици
  09.01.2021 15:36      

Фотинка Въргова е родена в Бургас през 1970 година. Средно специално образование полу