Петък, 16 Апр 2021
    
Сунгурларе

Дърва за огрев скараха общински служители в Сунгурларе

  14.01.2021 16:20  
Дърва за огрев скараха общински служители в Сунгурларе

Дона МИТЕВА

„Полагащите ми се 10 кубика дърва, за които съм заплатил сечта още през септември, не са ми доставени.“ Това се оплака в редакцията Филип Бакалов от Сунгурларе. Горският служител допълни още, че от нова година не е наясно дали е на работа, или не. По негови думи е предложил да бъде освободен по взаимно съгласие от отдел „Общински горски територии“ или както всички го знаят – Общинското горско стопанство, и да получи като обезщетения четири заплати, но от Общината, на чието подчинение е стопанството, не са се съгласили. Самият той не е сигурен след празниците дали е на работа, или не – вероятно има заповед за едностранно прекратяване на трудово-правните отношения. Твърди, че му е запорирана заплатата.

„Подал съм три жалби в прокуратурата за нарушения в стопанството. Викаха ме на разпит вече в полицията. Викали са и други колеги от стопанството“, обясни жалващият се, който е бивш полицай в пенсия и от 2016 година работи в горското стопанство, което е на подчинение на Общината.

Според него има междуличностен конфликт между него и шефа на стопанството Николай Денев. В разправиите жалващият се отрежда и роля на зам.-кмета Димитър Гавазов, който по думите му скрито командва. Бакалов не коментира за какво точно са подадените сигнали, защото като бивш полицай е наясно, че докато не се установи от компетентните органи дали има нарушения и какви точно са те – всичко е само твърдение на даден човек, което може да се окаже и субективно.

„Може би аз съм единственият, който предварително си е платил в община Сунгурларе сечта, но нямам доставени дърва. Обикновено се процедира по друг начин: като се избере доставчикът, защото има няколко фирми, и дървата бъдат доставени – тогава на шофьора или на друго посочено лице, се заплащат доставените кубици дърва“, разясни Бакалов.

За студените месеци той е закупил изрезки от преработвател, с които се топли семейството му.

Потърпевшият не отрича, че има обтегнати отношения с хората, където работи, но е решен да си търси правата. Затова е пуснал жалба и до Комисията за защита от дискриминация и си търси адвокат от Бургас, който да защити интересите му.

По думите му в последно време колегите му го отбягват и не искат да разговарят с него. Това отдава на факта, че е описал ставащи нарушения и те се проверяват от органите на реда.

За случващото се е информиран и кметът на Сунгурларе д-р Кенов. Филип Бакалов е имал среща с кмета във връзка с проблемите.

Самият д-р Кенов коментира пред наш репортер, че освен от проведената среща с Филип Бакалов е информиран за сигналите, които е подал и от началника на полицията в Сунгурларе. Знае, че те се проверяват.

„Предпочитам докато не се произнесе прокуратурата да не давам конкретно становище. Едно е ясно – има междуличностни конфликти, от една страна, и от друга, доколкото разбрах от полицията, самият Бакалов също има нарушения, които са установени от органите на реда“, обясни кметът.

Предвид ситуацията с коронавируса и факта, че доста от личния състав на общината отсъства заради заболяване или карантина, кметът не е сигурен за това дали Бакалов е освободен от работа. Знае, че преди празниците са обсъждани варианти да бъде прехвърлен на друга работа, с цел да се потушат междуличностните конфликти.

Що се отнася до твърдението на Бакалов, че му е запорирана заплатата, кметът смята, че може да има обстоятелства, които могат да почиват на основата на кредити или други финансови усложнения и от тази посока да има спиране на изплащането на месечното възнаграждение.

Очаква се становището на Комисията за защита от дискриминация, както и становището на органите на реда дали сигналите на Бакалов са основателни. Със сигурност едно е ясно – че има сблъсък на мнения, а вероятно и на интереси. Доколко правдата е на едната или другата страна е въпрос на тълкование.

Обикновено дървата за огрев винаги са повод за конфликти или пък за разрешаването на такива. Необичайно е това, че по това време на годината се вихри такъв в Сунгурларе, защото обичайното време за спорове е краят на лятото и началото на есента, когато дървата за огрев са тема номер едно в селата, където основно се отопляват с тях.

Хора, които имат поглед върху този процес пък смятат, водени от максимата, че „който бърка в кацата с меда, няма как да не си оближе пръстите“, смятат, че почти е невъзможно служител в горска структура да остане без дърва за зимата.


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати

Мнения

Мнения
Инж. Фотинка Въргова, вр.и.д. директор на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“: Работодателските организации предпочитат нашите ученици
  09.01.2021 15:36      

Фотинка Въргова е родена в Бургас през 1970 година. Средно специално образование полу