Събота, 10 Апр 2021
    
Бургас

Заради финансова сигурност: Адвокати все по-често стават прокурори и съдии

  10.01.2021 10:34  
Заради финансова сигурност: Адвокати все по-често стават прокурори и съдии

Държавата не помогна на свободните професии по време на пандемия

 

Георги РУСИНОВ

 

Адвокати все по-често сменят професионалното си поприще и започват работа като прокурори и съдии. Причината, разбира се, са парите. През 2020-а адвокатурата в България бе изправена пред огромни трудности, бидейки невъзможно да упражнява работата си, а в същото време не получи никаква помощ от държавата.

„Този процес започна още през последните 5-6 години, защото при нас никога не са били доста сигурни неща. Много колеги смениха попрището и имам впечатлението, че тази тенденция ще се засили още повече заради събитията през 2020-а, когато се оказа, че държавата няма никакво намерение да подпомага финансово свободните професии за разлика от финансирането и плащането на обезщетения на търговските дружества“, коментира пред „Черноморски фар“ бургаският адвокат Калоян Кръстевич.

Той потвърди, че има много колеги, които са станали магистрати, съдии по вписванията и длъжностни лица по регистрацията в Търговския регистър.

„Всичко това се дължи от търсенето на сигурност, защото видяхме, че в нашата държава в момента е изключително удобно да си държавен служител, тъй като те си получават възнагражденията дори когато всичко в държавата е спряно. За разлика от тях, през пролетта на 2020-а, когато ние не можехме да работим, нито ни се плащаха обезщетения, нито компенсации, нито пък дори ни намалиха данъчната и осигурителната тежест, която за един адвокат е приблизително 30% от получените постъпления. Заради това вече доста адвокати предпочитат да започнат някаква работа като държавни служители, за да могат да оцеляват финансово“, категоричен е юристът.

Без да е правил проверка, адвокат Кръстевич се сети поне за петима негови колеги, които са се отписали от колегията, за да започнат друга работа.

„Противно на общоприетото в обществото, че адвокатите едва ли не реализират някакви фантастични доходи и се радват на лукс“, добавя той.

Адвокатът продължи с това, че винаги е смятал, че когато си адвокат, си свикнал да нямаш работно време, сам да определяш ангажиментите си.

„От това сигурно трудно се отвиква, но ето че в името на сигурността колегите се отказват от това. Аз лично не бих сменил работата. Има си плюсове, но си има и минуси. Да си адвокат е призвание. Няма как да е лесно и никога не е било. Но след като си избрал това, трябва да приемеш и трудностите. Т.е. аз определено не разбирам младите колеги, които напускат, за да станат съдии или прокурори. Сега, когато си в една друга възраст и етап на развитие, както примерно при адвокат Благой Потеров, тогава защо не. Но за един млад професионалист не мисля, че това трябва да е изборът“, коментира адвокат Кръстевич.

Колегата му Благой Потеров стана апелативен съдия в апогея на кариерата си. Кръстевич добавя, че например в САЩ това е редовна практика – адвокатите с много опит да стават съдии, докато при нас е точно обратното – има съдии без богат житейски опит.

Въпреки тенденцията адвокатите да стават прокурори и съдии, адвокат Кръстевич смята, че няма риск да не останат добри адвокати, тъй като местата за прокурори и съдии не са чак толкова много. Колегата му Потеров водил 4-годишна битка, за да стигне до назначение в Апелативен съд – Бургас.


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати

Мнения

Мнения
Инж. Фотинка Въргова, вр.и.д. директор на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“: Работодателските организации предпочитат нашите ученици
  09.01.2021 15:36      

Фотинка Въргова е родена в Бургас през 1970 година. Средно специално образование полу