Събота, 25 Дек 2021
    
Любопитно Спорт

За честта на фамилията: Николай Дачев продължава успешно делото на баща си

  29.12.2020 18:01  
За честта на фамилията: Николай Дачев продължава успешно делото на баща си

Михаил КОЛЕВ

 

Бургас и регионът винаги са се славили с успехи и традиции в борбата. Оттук са излезли множество състезатели и треньори, донесли слава и радост на града и България от републикански и международни участия. За да бъде на това високо ниво този спорт в морския град, заслугата имат и Николай Дачев, треньор и основател на клуб по класическа и свободна борба „Бургас”, както и неговият покоен баща Данко.

Данко Дачев започва своята кариера при класиците в ранна детска възраст. Успява да стане републикански шампион във всички възрастови групи, а краят на 70-те години са най-силните в неговата кариера. През 1977 година е балкански шампион в категория до 74 кг, в същата година триумфира и на турнира „Дружба”, известен като Малкото европейско първенство, а година след това се окичва с бронзов медал на Световното в Лас Вегас.

„Винаги ми повтаряше, че трябва сам да си проправям пътя, защото на него никой не му е помагал. Затова искаше аз сам да се справям с трудностите, Казваше ми да стискам зъби и да вървя напред, каквото и да става”, казва синът му Николай.

Двамата имат много случки заедно покрай спорта, но онази, която Дачев-младши ще помни винаги, е на състезание, на което Николай взима участие.

„Тогава един съдия му обясняваше как на някакъв турнир му направил дадена хватка. Баща ми както го слушаше му каза: „Я ела в залата, да те видим тебе как ще ми я направиш сега”. Отидоха, сбориха се здраво, но татко ми бързо го „сгъна”, припомня си неговият син.

След кончината на Данко Дачев Николай решава да увековечи паметта му с мемориален турнир, какъвто безспорно заслужава. Първоначално обмисля дали да не носи имената на големите ни борци в класическата борба - Крали Бимбалов, олимпийски вицешампион, и на световния първенец Ангел Керезов, но се оказва, че негов приятел е кръстил клуба си в Царево на Бимбалов и всяка година прави турнир в негова чест, затова и идеята отпада. Така се заражда турнирът „Данко Дачев”, който се провежда девет години поред, но тази година пропадна заради пандемията от коронавирус. Дачев-младши е категоричен, че докато има възможност, турнирът в памет на неговия вдъхновител за борбата ще се състои.

Самият Николай Дачев се пали по борбата именно заради баща си, който го е вдъхновил с победите и поведението си на тепиха. Кариерата си започва в началото на 90-те години при Златомир Стоянов в „Черноморец”. Тренира там до 10 клас, когато преминава в „Левски”. Казва, че като състезател е хванал едни от най-тежките години, когато държавата променя формата си на управление от комунизъм в демокрация. „Тогава няма нищо, абсолютно нищо, условията бяха изключително тежки за моето поколение борци”, допълва той. Печели множество медали от републикански и международни турнири.

Любовта му към борбата продължава и след като спира състезателната си кариера и затова той решава да се захване с треньорската професия. Дебюта си като наставник прави през 2008 година в спортното училище на Бургас „Юрий Гагарин”, а две години по-късно вече е селекционер и на националите ни при юношите и кадетите, чийто пост заема и до днес. Забелязан е от Добри Маринов, който го вика за негов помощник. Споделя, че като състезател му е било по-лесно, отколкото сега като треньор.

„Като борец излизаш на тепиха и мислиш само за себе си, докато сега като треньор мислиш и за много други неща – най-вече да подготвиш своите състезатели за състезание, да не се контузят, както и чисти организационни и административни задължения”.

В неговия клуб по класическа борба „Бургас” тренират десетки местни момчета и момичета, а желанието на Николай е те да бъдат отговорни хора, защото според него, когато човек е отговорен и дисциплиниран в спорта, той ще бъде такъв и в живота.

Безспорно най-големите му успехи като треньор са свързани с Едмонд Назарян, син на легендата Армен Назарян, който сега се състезава за КС „Бургас”. Назарян-младши предизвика истински фурор в цял свят този февруари, след като при дебюта си на Европейското в Рим при мъжете успя да триумфира със златния медал, надвивайки по категоричен начин именити съперници по пътя към върха.

За него казват, че е прецедент – няма друг такъв борец, който да е спечелил такава титла на толкова ранна възраст.

Неслучайно заради сензацията в Италия, както и останалите постижения през настоящата година на Държавни първенства, Назарян и Николай Дачев бяха избрани за спортист и треньор на Бургас за 2020-а.

Преди знаменития успех на Еди в Рим, под ръководството на Дачев в националния отбор за кадети, той става два пъти европейски шампион, два пъти се окичва с бронза на световни първенства, а на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, Аржентина, също печели бронзов медал.

В момента Едмонд служи като вдъхновение за останалите борци на „Бургас”, които искат да постигнат неговите успехи, затова и тренират усилено в залата по борба на стадион „Черноморец”, където клубът провежда тренировките си.

Други сериозни постижения, дело на борци, част от клуб  „Бургас”, са Щерьо Щерев, който става многократен републикански шампион, трети на европейско за кадети и пети на световно. Ахмед Тунджай – многократен републикански шампион, участник на множество световни и европейски първенства, Стоян Йорданов, станал бронзов медалист на европейско и световно първенство. Мариян Димитров и Христина Димитрова, участници на Европейските младежки олимпийски игри в Баку, Радослав Димитров, участник на световното в София през 2019. Голяма част от днешните млади борци на морския град прохождат именно при Николай Дачев и неговия колега в отбора - Николай Милков.

За всичко постигнато като треньор и основател на клуба Николай Дачев иска да благодари на кмета на града Димитър Николов, зам.-кмета по спорт Диана Саватева, началника на отдел „Спорт” към Община Бургас Веселина Деведжиева, както и на своите големи приятели Атанас Топчиев, Кольо Димитров и Васил Ангелов, които винаги са му оказвали помощ.

Онова, за което един от успешните борци и треньори на Бургас мечтае, е градът да стане център по свободна и класическа борба.

„Искам да имаме хубава база, където да тренираме всички местни отбори по борба. Да идват националните отбори на други държави в Бургас на подготовка и да имаме медалисти от големи първенства”, разкрива мечтите си бургазлията.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
ГОВОРЯТ ЕКСПЕРТИТЕ: Доц. Кунчев с прогноза идва ли най-после краят на пандемията
  26.09.2021 12:14      

Намираме се в плато, макар да има леко повишаване на броя новозаразени. Надеждите са ни, че може