Сряда, 17 Мар 2021
    
Бизнес

Предложението на туристическия бранш за изменение и допълнение на Закона за автомобилните превози остана глас в пустиня

  16.12.2020 13:44  
Предложението на туристическия бранш за изменение и допълнение на Закона за автомобилните превози остана глас в пустиня
архив

Седмица след като туристическият сектор отправи своето мотивирано предложение за проект на закон за изменение и допълнение на Закона за автомобилните превози, с който да бъдат въведени в регулация превозите с 8-местни бусове, в транспортна комисия на 44-то Народно събрание отново бе приет първоначалният вариант за криминализирането им.

От месеци Национално сдружение случаен превоз (НССП) и Бургаска регионална туристическа камара (БРТК) се опитват да обърнат вниманието на народните представители, министерски съвет и ресорния министър към проблематиката, която евентуалното инкриминиране на т.нар. „нерегламентирани превози“ ще генерира за българския туризъм. От двете организации обясняват, че ако бъдат приети наказателните състави без да се предвиди възможност и правила за законно извършване на този тип търговска дейност (превоз на пътници с автомобили до 8 места – бел.ред.) много хотели и туроператори a priori ще попаднат под наказателна отговорност, без да са извършили нещо нередно. Освен това, поясняват още от сдруженията, немалък дял от туристическите трансфери и превози се извършват с такива превозни средства, тъй като употребата на автобуси при индивидуални клиенти и малки групи е нерентабилна. По тези и други причини, изложени подробно в мотивите към предложения законопроект, браншът предлага регулиране на този необхванат от нормативната уредба пазар по модел на австрийското законодателство в областта.

Резултатът: дори след ветото на президента и подробно мотивираното предложение, което двете организации отправиха към НС и своите колеги от Конфедерация на автобусните превозвачи (КАП) с апел за диалог, транспортна комисия прие на второ четене първоначалните наказателни норми, отново посредством допълнителните разпоредби на ЗИД на Кодекса на търговското корабоплаване. Това написаха в прессъобщение до медиите от двете организации.

„Не разбираме защо този парламент държи в последните месеци от мандата си да бъде запомнен с подобен акт на чудовищна некомпетентност. Толкова ли е мощно лобито на двама превозвачи, за да бъдат потъпкани правата на хиляди хотелиери, туроператори, други предприемачи, та дори и на обикновените граждани?!“, пита Радка Мандилова – председател на НССП и добавя: „Щом не е възможно да намерим диалог помежду си, има и други начини – Конституционен съд, Европейска комисия, Венецианска комисия, Европейски съд, ЕСПЧ – правото не отстъпва на неправдата.

Скандалът ще е шумен, а щетите ще плащаме всички. Нека помислят!“, се казва още.

На 08.12.2020г. НССП и БРТК, които обединяват голям брой хотелиери, туроператори, ресторантьори, превозвачи от цялата страна и общини по южното ни Черноморие отправиха готов законопроект до народните представители и своите колеги от Конфедерация на автобусните превозвачи (КАП), който предвижда регламентиране и контрол на превозите с 8-местни микробуси по австрийски модел, припомниха от двете организации.

Въпреки поканата за диалог, мнението им не бе регистрирано и наказателните състави, върху които президентът наложи вето миналия месец отново са в дневния ред на НС.

„Няма да позволим българският туристически бранш да бъде превърнат в криминален контингент!“, категорична е Евелина Пулева – хотелиер, туроператор, превозвач и член на УС на БРТК. „Вече многократно казахме, че не е нужно да откриваме топлата вода – хората са измислили доказано работещ вариант, от нас се иска само да го приложим. Ние го поднасяме наготово и отваряме поле за диалог, а отсреща има или лоби, или инат или липса на всякаква здрава мисъл. Остава ни само да съобщим на автомобилните концерни, че няма нужда вече да произвеждат 8-местни, защото всеки, който го притежава ще е под заплаха от лишаване от свобода.“, възмутена е Пулева.

Двете организации са извършили обстойно проучване на аналогичното законодателство в другите държави-членки на ЕС и предлагат мотивиран проект, който да послужи за база на обществената дискусия.

„Терминът „народен представител“ очевидно е непонятен за участниците в 44-то НС. Катастрофалният потенциал на тези действия е огромен и нищо няма да е в състояние да спаси България от санкциите, които я очакват ако тези текстове бъдат приети по този начин – промъкнати през друг закон и в разрез със всички законодателни правила и принципи.“, пояснява още председателят на НССП.

НССП и БРТК още веднъж отправят своя призив за обществена дискусия, в която да се постигне общоприемливо решение. Следващите им писма ще са насочени към ЕК, категорични са от бранша.

Превозите с автомобили до 8 места са силно застъпени в туристическия сектор и тяхното криминализиране би довело до фатални последици за много представители на различните туристически браншове. В законопроекта двете организации предлагат въвеждането на регулаторен и контролен режим за фирми, желаещи да извършват обществен превоз на пътници с такива автомобили. В мотивите, освен специфичните особености на бранша, са посочени и ползите за държавния бюджет.


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения
90 не е равно на 30, г-н министър
  14.12.2020 10:41      

С тези 60 лева, които ще спестят съвестните ще си купят една част от лекарствата.