Понеделник, 15 Мар 2021
    
Бургас

Учителите са скептични за ваксините на този етап

  15.12.2020 15:12  
Учителите са скептични за ваксините на този етап

Дона МИТЕВА

По-голямата част от учителите на този етап не проявяват интерес към ваксините против COVID-19. Информациите, които идват от училищата, са твърде разнопосочни. Това коментира председателят на Синдиката на българските учители за Бургаски регион Константин Янков.

„По-голямата част от учителите още се колебаят, естествено, има и една малка част, които са категорично против ваксината за COVID-19 и една друга, които са категорични, че при първа възможност ще го направят“, обясни синдикалистът, като подчерта, че се е чувал с една малка  част от директорите и провел няколко лични разговора със свои колеги.

По думите на Янков, още е много рано да се каже какви ще са нагласите на цялата учителска общност. А и само в малко училища директорите правят такива проучвания, които в никакъв случай не са официални.

„На този етап няма никакъв натиск към колегите за това непременно да се ваксинират - това го заявявам много отговорно. Както и знам, че ако бъде оказан такъв - гилдията ще реагира, и то много бурно“, допълни Янков.

Самият той коментира, че за себе си не е взел решение дали иска да се ваксинира, или не: „Неизвестните са повече от известните, няма какво да се заблуждаваме. По-скоро съм настроен скептично, отколкото позитивно и не говоря за това, че ще ми се зачерви ръката или че след ваксината ще имам неразположение ден - два или пък, че ще вдигна температура. Разсъждавам в посока на това колко време ще ме пази тази ваксина. Мисля си и друго – препоръчват ни да се ваксинираме и против грип един вид, друг, трети... колко ваксини трябва да прави човек и по този начин не вреди ли на организма си, като не го оставя сам да се справи. Не се ли сваля естественият имунитет на човек с тези ваксини? А в дългосрочен план – няма ли странични действия? Говори се за РНК- въздействие… Това са все въпроси, на които още никой не е дал отговор, който мен лично да ме задоволи. Искам да направя своя избор на базата на информация, която да ме удовлетворява“.

Учителят коментира и факта, че голяма част от учителите в Бургаско, а и в цялата страна, са със сериозни хронични заболявания като диабет, затлъстяване, проблеми с щитовидната жлеза, високо кръвно. Точно заради тези заболявания те биха проявили и скептицизъм, и предпазливост по отношение на новата ваксина, предполагайки че може  да се влоши общото им състояние.

Освен това Янков е убеден, че няма как всички учители, лекари и полицаи да бъдат ваксинирани като първа вълна. Броят на ваксините няма как да стигне за всички.

Така или иначе, когато се стигне до учителското съсловие, той се надява да получат ваксина всички, които желаят, а онези, които откажат, да не бъдат сочени с пръст.

„Личният избор: дали да се ваксинираш, или не, е своеобразна предпоставка да се създават и конфликти в колективите. Но аз казвам – онзи, който е решил да се ваксинира – пази себе си, защитен е, така че не трябва да държи сметка на другия, който не го е направил“, обяснява Янков, подчертавайки, че на този етап още не стои на дневен ред въпросът за ваксините пред учителското съсловие.  Така че тепърва ще се водят разговори в тази посока.

 


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения
90 не е равно на 30, г-н министър
  14.12.2020 10:41      

С тези 60 лева, които ще спестят съвестните ще си купят една част от лекарствата.