Вторник, 02 Мар 2021
    
Бургас

Управителка на кафе в Бургас: Господа управляващи, можете ли да посрещнете празниците с 24 лева на ден?

  29.11.2020 14:26  
Управителка на кафе в Бургас: Господа управляващи, можете ли да посрещнете празниците с 24 лева на ден?

Михаил КОЛЕВ

 

Ралица Арнаудова е управител в известно бургаско кафе, разположено на Главната и което винаги е било едно от най-посещаваните през годините. Пред вестник „Черноморски фар“ тя бе категорична, че новото затваряне на държавата е закъсняло, а също недоумява защо мерките влизат в сила в края на този месец.

„Имаме цял месец с разходи - заплати, наеми, сметки за ток, счетоводство, доставчици. Отбелязваме спад на работата с 70%, откакто случаите скочиха, т.е. от края на октомври. Но въпреки това мерки не се взеха, чакахме до последно. Много колеги затвориха, защото не можаха да си избият разходите поради намалената работа. Отрицателно влияние оказа и постоянното вменяване на вина към заведенията, че не спазват мерките. Никой дори не ни провери, ние също сме хора и се притесняваме, използвахме всички предпазни мерки - маски, ръкавици, шлемове, дезинфектанти нонстоп, постоянна и надеждна дезинфекция, дистанция два метра между масите, не допускахме повече от четирима човека на една маса, но не, никой не го показа това, дори напротив“, споделя бургазлийката.

Преди да се въведат новите мерки, както на много други места, така и във въпросното кафене, съкращенията на персонал са били неизбежни, затова и там се е наложило да се разделят с част от хората си. В един момент са останали шестима души да работят, работното време бива намалено наполовина, но въпреки това подобрение на ситуацията няма.

„Беше много трудно, работихме ден за ден. Голяма част от персонала няма да вземат обезщетение, никой не вярва на новата наредба за неплатен отпуск. Срокът за кандидатстване е обявен до 21 декември, няма онлайн внасяне на документи, как ще се оформят  и одобрят толкова много документи в срок, всички ще останат без пари точно за празниците. И защо трябва да висим по опашки пред бюрата по труда, нима това струпване на хора там няма да е опасно? Господа управляващи, вие как ще платите ток, храна и ще празнувате с 24 лева на ден за 20 дни, ако въобще бъдат изплатени“, пита риторично Ралица.

Както вече бе решено държавата ще отпусне по 24 лева на ден за всеки работник, който е потърпевш от спрелия работа бизнес заради новите мерки. 

Бургазлийката е на мнение, че правителството по никакъв начин не е помогнало на техния бранш, особено през последния месец, когато ситуацията е била още по-тежка и нуждата от помощ още по-наложителна.

„Освен че съсипа този бизнес, държавата ни излагаше на здравословни рискове и не предприемаше нищо, когато се налагаше. Защо в другите държави тестовете са безплатни, на работниците е по-рентабилно да не работят, защото получават 80% от нетната си заплата. Стигнахме дотам да ни крадат тоалетната хартия, дезинфектантите, металните табели, представете си какво дъно сме ударили в България“.

Към момента тя все още не е сигурна дали на 21 декември, когато мерките отпадат, бургаското кафе ще отвори отново врати. Друг проблем се оказва и стоката, която ще трябва да бъде изхвърлена, а за нея са дадени немалко пари.

На 21-ви отново ще трябва да заредим, за да можем да посрещнем клиентите. Няколко пъти пускахме кухнята и голяма част от менюто с 50% отстъпка с надеждата да не изхвърляме стока, но е много трудно да се планира в толкова несигурен момент.

Ралица Арнаудова силно се надява мястото, на което работи в момента, да не фалира заради мерките и липсата на държавна помощ, а да успеят да изкарат тежката година и отново да си стъпят на краката, за да посрещат пак своите клиенти.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Доц. д-р Хюсеин Йеменджиев: Надявам се уредът ни за измерване на качеството на водата да се произвежда серийно
  29.11.2020 18:49      

Преподавателят във ВХТИ, заедно с колегата си проф. Валентин Ненов, са създатели на уникалното устройство