Четвъртък, 25 Фев 2021
    
Бургас

Мият подземните контейнери веднъж седмично

  25.11.2020 17:45  
 Мият подземните контейнери веднъж  седмично

Силвия ШАТЪРОВА

През летните месеци подземните  контейнери, които са на ключови точки в Бургас,  се мият веднъж на седмица, за да не миришат. На други места се почивстват веднъж на месец. Ангажимент на фирмата  по договор е това да става веднъж на сезон, т.е. два пъти на година, стана ясно по думите на Павлин Михов -директор на дирекция „Околна среда“ в  Община Бургас пред комисията по екология в Общинския съвет. Повод да бъде изслушан е той е писмо на граждани, които се оплакват от миризми, които идват от подземните контейнери на ул.“Патриарх Евтимий“. Последно на 11 ноември са били почистени контейнерите в Бургас преди началото на зимния сезон.

Практиката е фирмата да извади кофите,  след това ги измива в депото, а през това време пароструйка и хлор се почиставт самите шахти, които са бетонни.
Причините да се носят миризми е нерагламентираното изхвърляне  на биоразградими отпадъци, най-често от заведения за хранене и магазини. По думите на Павлин Михов най-критичните точки са  тези на ул.“Булаир“ и на ул. „Цар Симеон“, където през лятото са мити всяка седмица.

Той припомни, че Община Бургас работи върху пускането в експолатация на анаеробна система  със съдове, която ще е предназначена само за биоразградими отпадъци и то главно от ресторанти и магазини. Тя ще заработи през 2023 година.  В момента такава система не съществува, но единствено отпадъците от плодове и зеленчуци от пазари се преработват на депото в компост.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Валери Симеонов: Парковете са огнища на коронавирус
  25.11.2020 16:20      

Лидерът на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов коментира по време