Сряда, 24 Фев 2021
    
Бизнес

24 лв. на ден компенсации за работещите в преустановени бизнеси

  25.11.2020 10:10  
24 лв. на ден компенсации за работещите в преустановени бизнеси

При въвеждането на новите по-строги мерки ще има нови работници, които ще бъдат засегнати, затова и се предвиждат нови форми на подпомагане.

„Това беше едно много трудно решение с компромиси от страна на всички колеги. Ще се постараем да продължим всички мерки за подкрепа през следващите 3 седмици. Ще се опитаме никой да не бъде оставен сам и да получи нужната помощ. Продължават мерките 60/40, 80/20 и патронажната грижа”, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Тя подчерта, че за родителите, които трябва да гледат децата си, също е въведена мярка. Средният доход за член на семейство трябва да бъде 915 лв., а родителите в неплатен отпуск могат да се възползват от получаване на минималната заплата. В готовност е и схемата за детегледачки, която се организира от Агенцията по заетостта.

"Това, което днес приехме, е нова мярка. Тя е за затворените бизнеси. Това е постановление за реда и условията за изплащане на компенсации за работещите в икономическите дейности, чиято дейност е преустановена. Тези, които са работели на 8 часа, ще могат да получават 24 лв. на ден. За тази помощ ще може да се кандидатсва още от понеделник. Тя ще се изплаща директно на работника. Работодателите ще трябва да предоставят списък на работнциите в неплатен отпуск", каза още тя.

За тази мярка са отделени 50 млн. лв., които да бъдат разпределени между 50 хиляди души. Министърът обаче подчерта, че мерките засягат 356 хиляди души, което ще струва на правителството над 350 млн. лв.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Валери Симеонов: Парковете са огнища на коронавирус
  25.11.2020 16:20      

Лидерът на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов коментира по време