Вторник, 23 Фев 2021
    
Общество

Заради пандемията: Общински съвети в областта заседават онлайн

  24.11.2020 15:44  
Заради пандемията: Общински съвети в областта заседават онлайн

Други все още обмислят този вариант

В няколко общини има болни съветници

 

Георги РУСИНОВ

 

Общински съвети в областта въвеждат онлайн заседание на сесиите, показа репортерска проверка на „Черноморски фар“. Причините са по-голямата сигурност на съветниците, тъй като вече в няколко общини има заразени с COVID-19. Местният парламент в Бургас бе първият, който обяви това.

Съветниците дори направиха предстартова обиколка със заседанията на комисиите. Те тръгнаха малко тегаво, докато  свикнат и се справят с онлайн платформата. На моменти забравяха и че са публични и ги слушат граждани и медии, дори  водиха лични разговори, или се шегуваха, но впоследствие работата потръгна. 

Принципът бе следният: председателят на комисията се намира в сградата на Община Бургас, откъдето ръководи онлайн заседанието, което се излъчва в реално време в „Ютуб“. Останалите съветници си бяха по домове или в офисите. Така ще се проведе и сесията на Общински съвет – Бургас. Ако има граждани с питания, то те ще изчакват в отделна виртуална  стая, за да се включат.

Община Бургас бе и една от малкото в страната, която още по време на първата вълна от коронавирус не пропусна нито едно заседание. Бяха предприети мерки и от март до октомври съветниците заседаваха при изключителен контрол в спортна зала „Бойчо Брънзов“.

Днес на историческо заседание сесията се проведе изцяло онлайн. Не мина без минимални спънки като лоша връзка с някои от съветниците, но като цяло се получи добро заседание.

От Община Приморско обясниха, че заседанието ще се проведе в заседателната зала, но за всеки съветник, който прецени, е осигурена възможност за онлайн участие в сесията.

Кметът на Община Карнобат Георги Димитров заяви пред изданието ни, че при тях точката е само една, касаеща гласуване за кандидатстване по европейски проект.

„Очаквам за не повече от 10 минути да сме готови. Въпреки това, имаме възможност да проведем събранието и онлайн“, поясни Димитров.

В съседната община – Сунгурларе, засега няма промяна в начина на провеждане на заседанията. От там увериха, че ще се спазят всички взети мерки за безопасност, които със заповед на кмета д-р Георги Кенов са въведени на територията на Община Сунгурларе. Добавиха, че все пак се обмисля и вариант за онлайн предаване.

В Айтос местният парламент ще се събере в заседателната зала при строго спазване на противоепидемичните мерки, наложени от здравния министър. Задължителна дезинфекция, носене на маски, отстояване на 2 метра разстояние. Администрацията, която ще отговаря на питания от общинските съветници, ще е в съседната зала.

Подобна ще е и ситуацията в община Средец. На сайта е посочено, че предвид усложнената епидемична обстановка и препоръките на Националния и Общинския кризисен щаб за превенция за неразпространение на коронавирусната инфекция, на заседанието освен общинските съветници ще бъдат допуснати единствено представители на общинската администрация, които имат пряко отношение към обсъжданите теми, един представител на граждани при разглеждане на колективни жалби, както и по един представител на медия от средствата за масово осведомяване.

„При провеждане на заседанието, стриктно ще бъдат спазени предписанията на здравните органи за спазване на лична дистанция, ползване на защитни средства, дезинфекция и възможност за проветряване на помещенията“, пише председателят на Общинския съвет в Средец Динко Цъцаров.

Общински съвет – Руен също ще проведе заседанието си, както досега. Кметът на Община Руен Исмаил Осман коментира пред „Черноморски фар“, че няма проблем за това.

„Залата, в която провеждаме сесиите е за 500 души, а ние няма да сме повече от 35. 29 съветници и част от администрацията. Ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки. Както Ви казах, залата е голяма и позволява съветниците да са на разстояние дори повече от 2 метра“, посочи той.

Колегата му в Община Малко Търново обясни същото.

„Ние сме само 11 души Общински съвет и няколко администрация. Залата в читалището е голяма, затова няма проблем да се проведе нормално сесията“, заяви кметът Илиян Янчев.

В Камено най-вероятно ще проведат сесията онлайн. Това заяви кметът на общината Желю Вардунски.

„Ще почакаме още малко и ще го обсъдим с председателя на Общински съвет. Най-вероятно обаче ще е онлайн“, каза градоначалникът и напомни, че в малката община ситуацията с коронавируса е сериозна.

Най-на юг – в Царево, засега също не се предвижда онлайн сесия. И там съветниците не са много на брой, настанени са по един на банка и залата позволява спазването на разстояние.

В Поморие сесия ще имат чак в началото на декември, обясни председателят на Общински съвет Адам Адамов. Няма да е онлайн, категоричен бе той, тъй като и при тях залата е просторна и позволява подходящо разстояние между местните парламентьори. Отлагането за началото на декември се е наложило, тъй като една част от администрацията са преболедували от коронавирус и е имало закъснение с докладните.

„Иначе абсолютно спазване на мерките ще има“, добави Адамов.

И ситуацията в Несебър е подобна, научи „Черноморски фар“. Засега и там не се предвижда сесия за ноември месец. Почти сигурно това ще стане през декември, като и тук, общинските съветници ще проведат сесията присъствено.

В Созопол правилникът за работа не Общинския съвет не засяга неприсъствено заседание, но там ще се позоват на последните промени в ЗМСМА и 14-то заседание ще бъде проведено неприсъствено през онлайн приложение.

„Мисля, че почти изцяло сме изчистили техническите детайли. Колегите са предупредени, че за сигурността на всички ни, така е редно да заседаваме. Лично им разясних, че ЗМСМА е и юридически и административно по-високопоставен нормативен акт от Правилника на общински съвет. Надявам се, че бях разбран. Остава да направим едно пробно включване преди сесията“, заяви председателят на Общинския съвет Георги Пинелов.

Твърде възможно е в някои от общините, които засега не смятат да въвеждат онлайн сесиите, ситуацията да се промени в следващите дни.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Валери Симеонов: Парковете са огнища на коронавирус
  25.11.2020 16:20      

Лидерът на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов коментира по време