Понеделник, 22 Фев 2021
    
Крими

Задържаха двама за серия от ало измами в Карнобат и Айтос

  24.11.2020 12:23  
Задържаха двама за серия от ало измами в Карнобат и Айтос

Георги РУСИНОВ

 

Двама карнобатлии на по 21 и 25 години са били задържани от полицията при извършването на ало измама в Айтос. Действали са по схемата за съдействие на полицията. Жертвата е жена на 79 години. Тя е била убедена да остави 11 000 лева и 62 евро до контейнер на хипермаркет в града. Измамниците са безработни, единият е неосъждан, другият реабилитиран, съобщи пред медии наблюдаващият прокурор Милена Стойчева.

Първоначално измамниците са задържани за 72 часа в ареста, а след това Районен съд – Айтос е постановил постоянното им задържане. За престъплението ги грози затвор от 1 до 8 години.

Главен инспектор от отдел „Криминална полиция“ към ОДМВР-Бургас Петър Иванов добави, че полицията е действала по случая във връзка със зачестили телефонни измами на териториите на Карнобат и Айтос, за които са получили сигнали.

„Организирахме издирване в околностите на градовете, като двамата бяха задържани непосредствено след извършването на телефонната измама в Айтос. Сумата от 11 000 лева и лични вещи на жената бяха установени у лицата при задържането им“, обясни той.

Оказва се, че при претърсване на домове в Карнобат и Бургас са открити ценности и вещи, от които се прави заключение, че двамата са съпричастни и към други 7 телефонни измами в Карнобат за над 90 000 лева. Измамите са извършвани месец преди задържането им

Иванов обясни, че при някои от измамите е ползван нововъведения от измамниците мотив за кръвна плазма, но преобладаващ остава този за съдействие на полицията.

„При схемата за кръвната плазма казват, че техен близък роднина е заразен с ковид и му е нужна кръвна плазма, но тази кръвна плазма струва пари. Искат се пари, но това са по-редки случаи. И тук главно жертвите на ало измами са възрастни хора над 65 години“, поясни главният инспектор.

Той апелира хората да не се подават на внушения, че ще помогнат на полицията.

„Ние не искаме пари от гражданите и да бъдат хвърляни през тераси“, каза още Иванов.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Ясен Дараков пред „Черноморски фар“: Американското общество е разделено по отношение на фактите
  23.11.2020 14:34      

Един президент трябва да може да живее поне 10 години след мандата си, за да види последиците от своите решения