Вторник, 23 Фев 2021
    
Общество

В Бургас по аптеките няма липсващи групи медикаменти

  21.11.2020 14:29  
 В Бургас по аптеките няма липсващи групи медикаменти

Дона МИТЕВА

 

След първия бум на презапасяване, сега пазарът на лекарства е успокоен, това твърди магистър-фармацевтът Любима Бургазлиева, председател на УС  на Регионалната фармацевтична колегия в Бургас. „Сега вече си купуват лекарства хората, които действително имат нужда и са болни. Периодично се зареждат складовете. Изчерпват се за един-два дни, но се зарежда отново. Складовете поне два пъти седмично имат доставки, така че към момента могат да се намерят необходимите лекарства.

„Азитромицин“, българско производство на Разград, периодично се доставя.

Интересното е, че нискомолекулярните хепарини, които заредиха по аптеките, общо взето така стоят. Беше преекспонирано малко – не всяка втора бременност има нужда от тези лекарства, пък има и други заболявания, на които са необходими хепарините. Конкретно тези вече ги има, просто не се търсят. По-голямо е търсенето за антибиотици и противовирусни, които изчезват периодично, но се получават  доставки“, разясни Бургазлиева.

Тя припомни договореността за облекчено предписване и отпускане на лекарства, което улеснява гражданите. А също така  генеричната замяна, която също цели да не обикалят хората по аптеките.

Бургазлията Ерол Шерифов, който е с двойно гражданство, коментира, че преди дни в турския вестник „Хюриет“ е излязла статия, в която председателят на сдружението на аптекарите в Одрин подчертава, че нямат запаси в складовете на определени лекарства, заради това, че българските туристи пазаруват прекомерно.

„В този материал се казва, че 84 пъти е увеличена продажбата на аспирин в Одрин“, преведе пример Шерифов.

Цените на антиколаголантите и антибиотиците зад граница са по-различни от тези в България. Така например един от най-често разпространените антибиотици за лечение на коронавирус у нас струва над 18 лв., докато в съседна Сърбия цената му е около 6 лв. Така че не само от Турция се пазарят лекарства, а и от другите ни съседи. А българите съчетават полезното с приятното – който където му е удобно да пазари зад граница: софиянци ходят до Сърбия, бургазлии  до Турция.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Ясен Дараков пред „Черноморски фар“: Американското общество е разделено по отношение на фактите
  23.11.2020 14:34      

Един президент трябва да може да живее поне 10 години след мандата си, за да види последиците от своите решения