Четвъртък, 11 Фев 2021
    
Култура Созопол

Превръщат остров Свети Кирик в Световен център на изкуствата

  12.11.2020 16:53  
Превръщат остров Свети Кирик в Световен център на изкуствата

„Черноморски фар“

 

Остров Свети Кирик ще се превърне в Световен център на изкуствата. Това стана ясно след вчерашната среща на министъра на културата Боил Банов с представители на Френската агенция за музеите, Френското посолство в България, Френския институт и Посолството на ОАЕ в България. Делегациите посетиха острова заедно с министъра.

На срещата бе обсъдена в детайли идеята за превръщането на остров „Св. Св. Кирик и Юлита“ в Световен център на изкуствата - пространство за представяне на културното наследство, място за творчество и обмен на културни и творчески проекти.

Създаването на Световен център на изкуствата на остров „Св. Св. Кирик и Юлита“ цели утвърждаване на страната ни като водещ фактор в междукултурния диалог с различни страни по света и включването в част от мрежата, свързваща Музея „Лувър“ в Париж и Музея „Лувър“ в Абу Даби.

„Черноморски фар“ научи, че дейностите по проекта ще започнат до една година.

По-късно от пресцентъра на общината  съобщиха, че кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев е посрещнал в своя кабинет посланика на Франция Н.Пр. Флоранс Робин, културното аташе във френското посолство Ирина Петреску, Александър Баралис - археолог в отдела за гръцки, етруски и римски антики в Музея "Лувър" и представители на Френския институт в България.

В рамките на три месеца това е втората тяхна среща, а поводът за нея бе бъдещето на Старото рибарско училище на остров Свети Кирик и Юлита и превръщането му в културно средище от световна величина.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
проф. Димитър Луджев-Големият проблем на българския преход е, че създадохме формална демокрация
  10.11.2020 15:12      

От нея прозира един партийно-клиентелистки модел на управление