Вторник, 09 Фев 2021
    
Общество

Дефицит на лекарства в Бургас, изчезнаха основните за домашно лечение на COVID-19

  10.11.2020 10:57  
Дефицит на лекарства в Бургас, изчезнаха основните за домашно  лечение на  COVID-19

Ина ПЕТРОВА

Силвия ШАТЪРОВА

Истерията от март с дефицит на лекарства се повтаря и през ноември. Този път дефицитът е при основни лекарства, които лични лекари предписват за домашно лечение на COVID-19.

Бургазлии не изостанаха назад от националната истерия, свързана с превантивното закупуване на основни медикаменти.

Голяма част от тях се запасяват, което доведе доведе до дефицит.

Из социалните мрежи вървят всякакви алгоритми за лечение на коронавируса, които дори не са написани от медицински лица, но водят до истерия и търесне на лекарствата.

Антибиотиците от вида азакс, азицитромицин, азитрокс, азибиот и дори изопринозин се търсят на черно. Дефицитът е още по-остър в столицата, като от там се търсят начини да се снабдят с ценните лекарства от вътрешността на страната.

В момента на пазара се очертава липса на медикамент против тромбози, вид антибиотик и антивирусен препарат. „Липсва нискомолекулярен хепарин, във всичките му форми, от всичките му производители. Той се използва за разреждане на кръвта. Липсва и антивирусният препарат „Авирон рапид“. Няма също антибиотик, азитромицин. Той се произвежда от различни фирми, но също го няма в нито една от формите му“, обясниха фармацевти в Бургас.

По-голямото им търсене започнало от миналата седмица. Хората се презапасявали, след информации, че помагат в случай на коронавирус. „Купуват се от хора, които нямат нужда, а тези, които наистина се нуждаят - не достига до тях“, коментират в бранша.    

Дефицитните лекарства липсват и по складовете на едро в Бургас. Хората обикалят от аптека на аптека, в случай, че някъде са останали единични бройки.

По информация на фармацевти, засилен интерес се наблюдава и към  аспирин протект. Причината отново е, че влиза в лечението на COVID-19. Очакванията са и той да попадне в групата на дефицитните медикаменти.

В национален план също се появиха  данни за недостиг на антитромботични лекарства, кортикостероиди и антибиотици от различни групи. Болниците са добре снабдени с тези лекарства, казват от Асоциацията на собствениците на аптеки. Проблемът засягал конкретно домашното лечение. От Здравното министерство коментират, че на българския пазар има налични медикаменти от въпросните групи.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
проф. Димитър Луджев-Големият проблем на българския преход е, че създадохме формална демокрация
  10.11.2020 15:12      

От нея прозира един партийно-клиентелистки модел на управление