Вторник, 09 Фев 2021
    
Бизнес

Заради COVID-19: Дефицит на 3 групи лекарства в аптеките

  08.11.2020 14:42  
Заради COVID-19: Дефицит на 3 групи лекарства в аптеките

Ще стигнат ли лекарствата за домашно лечение? От Асоциацията на собствениците на аптеки сигнализират, че вече има дефицити. Засега обаче държавата не е засякла проблем. Аптечната мрежа отразява като в огледало случващото се в последните няколко седмици. Колкото повече се увеличават новозаразените с COVID-19, толкова по-празни остават чекмеджетата на фармацевтите, разказват в ефира на "Събуди се".

"За съжаление вече започнаха да се появяват някои дефицити и те са пряко свързани с COVID-19 заболяването. Открояват се 3 групи лекарства, които в по-голяма или в по-малка степен са дефицит. На първо място са антитромботичните лекарства", обясни председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

В по-тежките случаи се предписват антитромбоцити.

"Другата група, която също се използва за това заболяване, са кортикостероидите. Те се използват много активно. При тях също се оформя дефицит, който се надявам да е временен", добави Костов.

Кортикостероиди се предписват, когато имунитетът изнемогва и реагира неадекватно. Те предпазват от свърхактивна имунна реакция, казват пулмолози. Препоръчват на личните лекари да не ги предписват твърде рано, защото при по-леко болни може повече да навредят, отколкото да помогнат. Ако не са навременни, потискайки имунитета, ще задържат вируса по-дълго време в организма.

"Кортикостероидите са много сериозни лекарства и хората не могат да ги купуват, както си искат. И третата група лекарства, които мисля, че проблемът е по-малък, защото са много взаимнозаменяеми, има много синоними, са антибиотиците. Някои антибиотици липсват в момента. Два-три основни антибиотика липсват, но те са заменими, така че там проблемът не е голям", смята Костов.

Причината да сме пред дефицит на тези лекарствени продукти не е презапасяване, твърди Костов. Те се предписват само с рецепта и бързото им изчерпване се дължи просто на големия брой заразени, които се лекуват у дома.

Болниците са добре снабдени с тези лекарства, казва председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Проблемът засяга конкретно домашното лечение.

"Различни са препаратите, които се използват, съобразно тежестта и симптоматиката на пациентите, са различни. Даваме стимулиращи имунната защита, витамини, антиагреганти. В някои случаи се изписват антибиотици, понякога се използват и кортикостероиди. Зависи все пак от  тежестта на заболяването. От най-обикновените до най-тежката артилерия, в зависимост от тежестта на заболяването", обясни общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. Тя казва, че не е чувала за пациенти, които да не могат да си намерят лекарства.

От здравното министерство отговарят, че на българския пазар има налични антитромбитични лекарствени продукти, кортикостероиди и антибиотици от различни групи.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
проф. Димитър Луджев-Големият проблем на българския преход е, че създадохме формална демокрация
  10.11.2020 15:12      

От нея прозира един партийно-клиентелистки модел на управление