Събота, 22 Яну 2022
    
Бизнес Бургас Руен

Сушата удари и зелето

  04.11.2020 17:32  
 Сушата удари и зелето

Дона МИТЕВА

Като мине Димитровден идва ред на зелето, което да бъде прибрано в бидона и майсторски приготвено за кисело. По градове и села хората започват да се оглеждат за бусовете или сергиите с камари от българско зеле, откъдето да напълнят чувалче и отнесат у дома.

„Скоро си говорихме с един производител на зеле, че наистина традицията повелява след Димитровден да се слага зелето да втасва, но като гледаме температурите, по-скоро става дума за този зимен празник, но по стар стил“, казва кметът на Просеник Стоян Добрев. В руенското село има доста производители на нискокалоричния зеленчук и вече на площада са сложени сергиите за продажба. Още не е тръгнало масово брането, но зелето е готово и до дни се навлиза в кампанията.

По думите на кмета, производителите не се занимават да продават на дребно по чувал - два от главестото зеле, а чакат търговците с бусовете за борсите, които купуват направо над два-три, пет тона.

За отсичането на зелките си наемат и работници за деня, когато се бере голямо количество. Работна ръка за брането се намира, обикновено се вземат местни хора за ден. Всички вече са се прибрали от брането на грозде от лозята, а и от курортния сезон, който на това отгоре го нямаше и никакъв тази година.

Производителите продават зелето от нивата на цена 0.50 – 0.55 лв. за килограм. В центъра на Просеник, на сергиите, неговата цена е 0.70 лв. за килограм, а в града цената му може да стигне и левче.

Що се отнася до това каква е реколтата - е още трудно да се каже. Специално в Просеник това лято сушата създаде проблем, жалват се местните хора. Знае се, че този зеленчук иска много поливане, а реката е попресъхнала. „Въпреки препятствията има зеле, но като тонаж как ще дойде - можем да говорим след беритбата“, казва Стоян Добрев.

Има хора, които от години се занимават с това да сеят зеле, макар всички да казват, че трудно се печели от този зеленчук. „Годините стават все по трудни. Измени се природата. Засуши се. Всяка година излизат все нови болести. Сменят се препарати, хората се оплакват, че те не са ефективни, въпреки че са изсипали една камара пари за тях. Ето например, тази година по зелето една белокрилка, не можаха да се справят с нея. Не можа да се намери инсектицид, с който да се унищожи. Тази белокрилка е нещо като листна въшка. Трудна за унищожаване. Всяка година все нещо ново излиза – ту вредител, ту заболяване“, разказва Добрев. По негови наблюдения от година на година земеделието става все по-трудно. На това отгоре се вдигат цените на горива, надници, препарати.

„Стара поговорка е: От земеделие богат няма да станеш и гладен няма да останеш. Но ако крайната цел ще е само да не си гладен – то си губи смисъла да се работи на полето“, казва кметът, базирайки се на дългогодишните си наблюдения в селото. Въпреки това има надежда, че идват и по-добри дни за земеделието като цяло и за производителите на зеленчуци.

Специално при зелето хубавото е това, че потребителите търсят то да е българско, затова отиват да си купят и от сергиите в селата, където то се произвежда.

Това обаче далеч не означава, че няма и внос. Производители казват, че северните ни съседи – румънците, пробиват на родния пазар, предлагайки по-ниски цени на зеленчука. За радост на местните, търговците на румънско зеле за сега са се ограничили с това да го предлагат във Варненско и Добричко, вероятно, за да не дават повече пари за гориво, което пък да намалява печалбата им.

От години се знае, че в големите вериги магазини, които разчитат на промоциите, зеленчукът може да бъде намерен и на по-ниска цена – от 0.35, 0.39, 0.49 лева. Само че той често е внос от Турция и рискът да не се получи хубаво кисело зеле, а при ферментацията да стане смърдяща маса е много голям.

Близки до цените на големите вериги са и тези в OLX, където предприемчиви производители са пуснали обява, че продават зеле, оставяйки си вратичка, че цената е за количества и по договаряне. Естествено, има и такива, които, уверени в това, че тяхното зеле е най-хубаво, гонят цените и на производителите с микробусите.

Обяви за продажбата на есенния зеленчук има от Карнобат, Равнец, Айтос, село Добромир, та и от бургаския квартал „Акациите“. В последната се предлага и транспорт за по-големи количества. Основните сортове, които се предлагат в електронната търговия са „Кьосе“ и „Балкан“.

За добро кисело зеле е необходим и добър съд, в който да бъде сложено. Отмина отдавна времето на дървените каци, които стояха на почит в зимниците на село и месец преди да дойде време да се редят главите в тях имаше цели ритуали по подготовката им.

 Сега обикновено съдините са тип бидон с различна вместимост. В големите вериги магазини на промоция последните седмици бидон с канелка и широко гърло, удобно за вкарване и изкарване на големи зелки, можеше да се купи и за 20 лева.

Всеки майстор на киселото зеле си има и свои тайни добавки, като например кочан царевица или пък гулия. Със сигурност обаче всички ползват едрата сол, за да направят разтвора, който да облее зелките в бидона. За нея също се знае, че трябва да е българска.

Цената на зелето на „Нова зеленчукова борса“ - Бургас в момента остава стабилна - от 0.70 до 0.80 лв. За разлика от тази на краставиците, която драстично тръгна нагоре и на зеленчуковата сергия тя стига до 3.80 за българските от сорта „Гергана“ например.

През есента цените на червения и зеления пипер, патладжана, все зеленчуци, които са на дообиране, тръгнаха нагоре. Същото е и с лука и лютите чушки. А розов домат може да се намери по магазините в центъра на Бургас дори на цената на сирене. Вярно, че е с уникален вкус, но пък е шокиращо един домат от половин килограм да струва над 2.50.

 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения
Д-р Светослав Тодоров: Неврохирургията е короната на медицината
  23.10.2021 10:21      

Пътят към нея започна от детската ми мечта   Интервю на Мон