Неделя, 31 Яну 2021
    
Бургас Култура

След 10 години! Дубъл на изложба правят проф. Димитър Рашков и Климент Атанасов в Бургас

  01.11.2020 16:10  
След 10 години! Дубъл на изложба правят проф. Димитър Рашков и Климент Атанасов в Бургас

Силвия ШАТЪРОВА

„Пак ще се срещнем след десет години“, този стих от песен важи с пълна сила за двама известни творци - проф.Димитър Рашков и Климент Атанасов, които откриха отново изложба в Бургас.
Първата е била през септември 2010 година, десетилетие по-късно отново решават да направят дубъл, сега той е в Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“. „Естетска и твърде нестандартна изложба“ я определи директорът на галерията Георги Динев.

„Изключителни автори, много смели в експеримента, в желанието да си задават въпросите: „Какъв е смисълът на човешкия живот, накъде отиваме, как го правим? Тези неща си личат в произведенията на двамата по различен начин, които се допълват“, каза Георги Динев по време на откриването.

Той определи проф. Рашков като новия Чудомир, защото навлиза в пространството на сатирата и хумора, изобразявайки човешките емоции и страсти и в същото време го прави и с доза самоирония.

Тази изложба е чест за всяка галерия. Десет години са достатъчен период, за да се проследи какво се случва с авторите, в какви посоки са тръгнали.

Проф. Димитър Рашков и Климент Атанасов са се намерили като творци и по някакъв начин са мислили в обща посока. Скрит мост между тях е намерил място в творбите им“, заяви по време на откриването зам.-кметът по култура на Община Бургас Диана Саватева.

Моят първи учител Марко Бехар казваше, че да станеш художник трябва да си до нахалство наблюдателен и ние цял живот сме такива - нахалници, вървим и наблюдаваме всяко едно нещо“, каза проф. Димитър Рашков, като пожела на публиката да не се плаши от ситуацията с пандемията.

Когато човек се забавлява, когато прави свободен нещата и стои свободен пред картината, тогава нещата се получават. Благодаря ви, че сте тук и се надявам всеки да носи частица свобода в това лошо време“, поздрави присъстващите и другият автор Климент Атанасов.

 

 

 

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Христо Шопов, актьор: Българинът се фука с породисти кучета, както с автомобила си
  31.10.2020 17:05      

Няма по-благодарни очи от това на животно от улицата   Инте