Събота, 30 Яну 2021
    
Бизнес Бургас

Абонат на „Топлофикация“ с дълг от 60 бона

  01.11.2020 11:00  
 Абонат на „Топлофикация“ с дълг от 60 бона

Ина ПЕТРОВА

1,2 млн. лева просрочени задължения за парно се събират чрез съдебни дела. Други около 1,4 млн. са текущи вземания от абонати. Това съобщи изпълнителният директор на Топлофикация – Бургас инж. Христин Илиев, преди началото на новия отоплителен сезон.

По думите му неплатените сметки от страна на домакинствата значително са намалели. От около 7 млн. преди няколко години дългът им сега е стопен приблизително три пъти. „Хората като цяло се научиха, че трябва да си плащат сметките навреме“, казва инж. Илиев. При натрупване на 3-4 неплатени фактури и в зависимост от сумата, дружеството реагира.

„Първо по телефона се обаждаме, след това пращаме хора по адресите, които лично се срещат с длъжниците и пак ги приканваме да се издължат. След това пускаме писма и ако и тогава не реагират - завеждаме съдебни дела“, разясни инж. Илиев.

Обичайните просрочия са от порядъка до 500 лв. Но някои набъбват до 5-10 хил. лева. Куриозен е случаят с абонат, задлъжнял с цели 60 хиляди лева. Некоректните клиенти, предадени на съдия-изпълнител са малко, казаха от Топлофикация. Преди години действали с колекторска фирма за събиране на вземанията, но се отказали от услугите им.

На прага на новия отоплителен сезон бургаското дружество е напълно готово да пусне парното в града, казват от ръководството. Това очакват и над 26 780 нейни абонати. Броят им е с около 420 повече от предходния отоплителен сезон. Причината са присъединяване на новопостроени жилища, 

както и атрактивната цена на централното отопление в града, посочва инж. Илиев. Ниската цена пък се дължала на комбинираното производство и на електроенергия, която дружеството продава на свободния пазар.

Ако абонати искат предсрочно пускане на парното трябва да представят протокол от Общото събрание на етажната собственост с 2/3 съгласие на живущите, поясниха от фирмата. Изискването е както за обществени, така и частни абонати. Парно вече имат няколко обекта в Бургас, сред които е дом „Вяра, Надежда и Любов“.

Съоръженията, подлежащи на ремонт са отремонтирани. „Сред тях са двата котела на биомаса, готови сме, само чакаме времето“, каза инж. Илиев.

Живущите трябва да преустановят ремонтите и да запълнят вътрешните отоплителни инсталации на входовете. Парното ще бъде пуснато при три последователни дни със средноденонощна температура под 12 градуса и дългосрочна прогноза за застудяване.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Христо Шопов, актьор: Българинът се фука с породисти кучета, както с автомобила си
  31.10.2020 17:05      

Няма по-благодарни очи от това на животно от улицата   Инте