Понеделник, 18 Яну 2021
    
Общество

15 училища в страната са изцяло на онлайн обучение

  29.10.2020 11:51  
15 училища в страната са изцяло на онлайн обучение

Продължавам да твърдя, че присъственото обучение е най-доброто и не трябва да възвеличаваме обучението в електронна среда, тъй като при него има дефицити със социализацията, има психическа умора и има дефицити дори при ефективния образователен процес. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на брифинга в Министерския съвет.

15 училища в страната са изцяло на онлайн обучение, допълни той. Най-много те са в София, останалите са в Търговище, Шумен, Русе и Ново Паничарево.

"Най-много ученици под карантина има в София. Към днешна дата съм разрешил на всички училища, които са подали искания, да минат на обучение в електронна среда. Броят им е 15, но очаквам да станат повече. За съжаление имаме смъртни случаи в системата. За това трябва да бъдем отговорни и да помогнем на лекарите да се справят със ситуацията", каза образователният министър.

По думите му заболеваемостта в училищата е на същото ниво като това в големите фирми и предприятия.

Той смята за разумно решението за онлайн обучение в гимназиален етап, където то е ефективно, за разлика от учениците в начален етап, при които онлайн обучението не дава резултати.

"Продължавам да твърдя, че присъственото обучение е най-доброто. Не трябва да величаем онлайн обучението, тъй като при него има пропуски. В момента ситуацията е такава, че няма единна формула, няма единно решение. Продължавам да съм на мнение, че училищата не трябва да се затварят първи и трябва да се действа локално. Факт е, че положението се влошава и моите аргументи стават все по-леки", каза още Вълчев.

Той даде за пример Франция и Германия, които също оставиха училищата си отворени. Министърът обясни, че се следят 16 страни, за да се вземе адекватно решение и у нас. От тях само три са избрали да затворят учебните заведения.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати