Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Бизнес

Слагат камери и дневна охрана на „Краснодар“

  28.10.2020 12:06  
Слагат камери и дневна охрана на „Краснодар“

Наематели се жалват от клошари, мишки и джебчии

Управителят на „Бургаски пазари“ реагира моментално и решава проблемите

 

Георги РУСИНОВ

 

Търговци от пазар „Краснодар“ са входирали писмо до Общински съвет – Бургас, в което изразяват недоволството си от няколко проблема на големия общински пазар до „Краснодар“. По повод сигнала управителят на „Бургаски пазари“ Живко Панайотов заяви пред „Черноморски фар“, че моментално са взети мерки за решаване на повечето проблеми на търговците.

„Реагирал съм веднага, събрах ги наемателите, прекъснах си болничния дори. Излязохме с конкретни решения и всички бяха радостни, че направихме тази среща. В момента вече работим по изпълнение на мерките. Съставили сме протокол, който е изпратен и до председателя на Общински съвет – Бургас“, заяви Панайотов.

Едно от нещата, от което се оплакват търговците са зачестилите джебчийски кражби. Почти всеки ден различни търговци се оплаквали от открадната стока. Именно затова те пишат, че се надяват или да бъдат поставени камери в района на пазара, или да има охрана.

Оказва се, че за по-голяма сигурност ще има и двете.

„Имат искания, които са основателни. Като тези за охраната и камерите. Това ще коства допълнително. Ние ще платим цялата издръжка на WiFi. Те са 5 точки на пазара. А търговците ще си закупят за тях си камери, които ще могат да свържат с GSM-ите си и ще могат да си следят масите със стоката през цялото време от всяка точка на планетата. Ще сложа охрана двама човека и през деня, защото ние нощна имаме. Дневната ще я съчетая и с COVID-19 обстановката. Ще следят за спазване на мерките“, обясни Панайотов.

Така търговците ще закупят камерите, които не са скъпи, в протокола е посочена цена около 36 лева, а „Бургаски пазари“ ще помогне с намирането на фирма, която да ги монтира. Търговците се жалват и от изчезване на стока.

„Оказа се, че един от охранителите не върши работата си, както трябва и аз го освободих на часа. Вече има назначен друг. По отношение на джебчиите смятам, че също ще имат ефект“, уточни управителят на „Бургаски пазари“.

Друг от проблемите на търговците е, че на пазара имало много мишки. Искат освен миене с вода, територията на „Краснодар“ да се дератизира (слагане на отрова против гризачите).

„Мишки има, където има храна. При нас е предвиден открит пазар, което значи, че вечер те (б.а. - търговците) трябва да си прибират стоката в бусовете, а те я оставят тук. Ние сме им разрешили да го правят, за да ги улесним. Сега с мишките стигнахме до следното решение. Ние ще им закупим подходящата отрова, но те ще си третират по обектите. Поеха отговорност и да следят за хигиената“, коментира Панайотов.

Чести наводнения при дъждове също тормозели наемателите. Според тях проблемът е в покрива и искат от „Бургаски пазари“ запушване на течовете.

Живко Панайотов обясни, че проблемът там е друг.

„Когато през 2005-а е строен пазарът, покривът е предвиден за немного силни, но по-продължителни дъждове. При тях водосточните тръби и отвеждащата канализация имат възможност да поемат водата. Сега обаче от 2-3 години насам интензивността на дъждовете се промени. Сега за кратко време пада голямо количество вода. Например 24 литра на квадратен метър. Последно имахме 32 даже. Голямото количество вода за кратко време води до преливане на отвеждащата канализация. Това води до наводнявания, а не че покривите са лоши. Ние сигурно ще предприемем мерки с удължаване на козирките, но няма да стане сега. Ще заделим пари и това да се оправи, но няма как да стане и за кратко време“, категоричен е той.

Наемателите искат и улиците „Ивайло“ и „Климент Охридски“ да станат безплатни, както обновената улица „Цариградска“. Такова предложение е изпратено до администрацията, както и на улица „Цариградска“ да бъдат сложени указателни табели, показващи, че паркирането е разрешено само за коли на „Бургаски пазари“ ЕООД. Това обаче би довело до конфликти с живеещите на същата тази улица, които имат право на стикер по местоживеене и заради колите на търговците трудно се възползват от правата си.

Добронамереността от двете страни и най-вече от управителя е довела до разбирателство и поемане на всички ангажименти, които вече се реализират, смята Панайотов.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил