Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Бургас

Бургаски служители на МВР излизат на протест за по-високи заплати

  26.10.2020 14:13  
Бургаски служители на МВР излизат на протест за по-високи заплати

Георги РУСИНОВ

 

Бургаски служители на МВР се стягат за протест идната седмица. На 27 октомври, в 18:15 часа те ще се съберат на мълчалив протест до служебния паркинг на Съдебната палата. Това обясни заместник-председателят на най-големия синдикат на МВР в страната СФСМВР Генади Тенев. Той добави, че няма да има спиране на движението или каквито и да е други форми на протест. Ще се спазят всички закони.

„Очакваме над 100 души да се включат. Не мога да кажа категорично, защото организацията все още върви. Това са служители на МВР – не само полицаи. Има пожарникари, гранична полиция, разследващи и други. По принцип е обявен за бургаски протест, но е възможно да се включат и колеги от Сливен и Ямбол“, каза той.

Причина за протеста е, че служителите на МВР не бяха включени в министерското постановление за увеличаване на възнагражденията. 34 институции получиха увеличение на заплатите във връзка с COVID-19 и работата в условията на пандемия.

„Ние сме обидени, че работата на служителите на МВР бе пренебрегната през всички тези месеци. Обидна е оценката на Министерски съвет, че не сме в списъка. Колеги от Варна подготвиха много хубав плакат, на който е написано: „На първа линия – в борбата, а за увеличението – под чертата“. Всички държавни институции, начело с министър-председателя не еднократно заявяваха колко добре работят служителите на МВР в тези условия“, посочи Тенев.

Той коментира и злобните приказки по адрес на полицаите и протестите им. Хората реагират остро на новината, че сега ще протестират пари, а продължавали да бранят политиците по време на протестите в София.

„Първо – това не са протести само на полицаи. Те са може би 10% от участниците. Другото – ние нямаме право да участваме в политически протести по закон. Иначе във всички протести, които досега обществото организира, голяма част от участниците са роднини на наши служители. Насочва се яда към полицаите, защото когато протестират в София, тези срещу които протестират ги няма, има само полиция. А колегите охраняват да няма безчинства и нарушения на обществения ред. Няма как и да хвърлят щитовете и да си отидат. Изпълняват служебния си дълг“, категоричен е синдикалистът.

Тенев завърши с това, че се надява след протестите в страната, част от който е и бургаският, да получат покана за разговори.

„Ако не се стигне до съгласие се готвим и за национален протест с дата 8 ноември в София“, уточни бургазлията.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил