Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Бизнес

Олиото върви нагоре заради ниските добиви от слънчоглед

  25.10.2020 16:00  
Олиото върви нагоре заради ниските добиви от слънчоглед

Дона МИТЕВА

Олиото поскъпва в рамките на броени дни, отчитат търговци. А репортерски наблюдения от магазин в най-големия комплекс на Бургас – „Меден рудник“, сочат, че гражданите започнаха да се запасяват с най-употребяваната у нас мазнина. Цели стекове олио се купуват наведнъж, с цел да се запаси дадено домакинство преди драстичното поскъпване да е влязло в апогей. В момента цената е около 2.30 – 2.50 лева, но може да бъде купено и за 3.00 лева за бутилка. Наблюдателни домакини забелязват, че има повишение, защото  в средата на лятото същата тази бутилка можеше да се купи за 2.00 лева, та и малко под това.

Причината за скока в цената на олиото са ниските добиви от слънчоглед заради сушата. В първите дни на октомври цената на слънчогледа тръгна рязко нагоре, а това започна да повишава и цената на олиото в магазините. Дали бутилка от мазнината ще стигне до 4 лева се питат вече и бургазлии.

В Добруджа земеделците тази година отчитат среден добив около 200 килограма от декар, при над 300 при нормални условия. В Бургаско е още по-зле. По думите на Николай Киров, председател на местния клон на Националната асоциация на зърнопроизводителите и един от фермерите, който сее най-много слънчоглед, добивите са между 60-70 до 150 килограма от декар. Изкупните цени се движат около 750-800 лева на тон“, коментира Киров. По негови думи, това дава основание и за увеличение цената на крайния продукт – олиото.

Само за сравнение в национален мащаб добивите на слънчоглед са средно от 80 кг в момента, а миналата година са били 180.

„Ако миналата година фабриките за олио купуваха маслодайния слънчоглед на 550-600 лева на тон, сега отиде на 800 лева, затова и олиото поскъпва“, прави сравнението Киров.

Всичко, което е произведено, се пласира в момента на вътрешния пазар, подчертава той. Причината е в това, че реколтата на слънчогледа в Украйна, Русия, Молдова, Румъния също е ниска и цената на олиото и там се вдигна много.

Въпреки това рекорден ръст на цените или недостиг не се очакват, успокояват  от бранша.

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в официално изявление в Министерски съвет, заедно с представители на хранителния бранш, направено в средата на март, бе категорична: „За слънчогледа, един също много конкурентен хранителен бизнес с производство на олио, експортно ориентиран: в предприятията за производство на олио има налична суровина за минимум 3 месеца, за да произведат олио“. Тя уточни, че половината от това олио ще е за вътрешно потребление, при необходимост и отделно от това, неизтъргуван слънчоглед има до края на годината като наличност, за да задоволи потреблението на растителни масла.

При маслодайния слънчоглед от място за периода от 13 до 16 октомври цените са 740,00 – 760,00 лв./тон, а продавачите котират на 800,00 лв./тон. Цените са без ДДС, уточняват анализаторите.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил