Понеделник, 01 Фев 2021
    
Бизнес

Расте интересът към имоти по морето

  25.10.2020 13:55  
Расте интересът към имоти по морето

Нарастване на интереса от страна на българи към покупката на ваканционни имоти на родното Черноморие, очакват брокери. Причината е, че през лятото много от традиционно почиващите в чужбина сънародници се насочиха към българските курорти и в голяма степен преоткриха техния чар.

Опитът на брокерите на имоти показва, че покупката на ваканционни имоти в страната следва интереса на туристите към родните курорти.

Най-активният сезон за покупка на имоти на морето е след края на лятото. Причината за това е, че след като свършат летните отпуски хората имат възможност да направят равносметка за прекараното лято и за събраните впечатления от посещенията си в морските курорти. Така те могат да се насочат към покупката на имот в определен курорт или да разгледат офертите за конкретен тип имоти, които предпочитат.

Търсят се както имоти затворени комплекси, така и на самостоятелни къщи. Брокери отчитат ръст на интереса към просторни двустайни апартаменти в комплекси на първа или максимум втора линия с гледка към морето. Купуват ги хора с висок стандарт на живот, които искат качествена отмора в подходяща среда.

Българските купувачи се насочват традиционно на юг от Бургас - Созопол, Лозенец, Приморско, Черноморец и Царево са сред най-предпочитаните дестинации. Но имотите на юг от Бургас са и по-скъпи. Затова немалък интерес има и към Слънчев бряг, Несебър, Св. Влас и Равда. Северното Черноморие също привлича купувачи - най-вече районите около Бяла, Каварна и Балчик, коментират от pariteni.bg.

Доходността зависи от цената на имота и местоположението му, както и от разходите за поддръжка. Двустаен апартамент от среден клас може да генерира годишен доход от наеми преди разходите в размер около 2500 евро. В зависимост от цената на имота, това може да носи доходност между 3 и 5 на сто. Важно условие за постигането на тази доходност обаче е имотът да е добре поддържан и да има кой да се занимава с туристите.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Христо Шопов, актьор: Българинът се фука с породисти кучета, както с автомобила си
  31.10.2020 17:05      

Няма по-благодарни очи от това на животно от улицата   Инте