Понеделник, 01 Фев 2021
    
Бургас Общество

За часове разграбиха противогрипните ваксини в Бургаско

  24.10.2020 20:17  
За часове разграбиха противогрипните ваксини в Бургаско

Ина ПЕТРОВА 

Новата доставка на противогрипни ваксини в Бургаско отново се оказа недостатъчна да стигне до всички желаещи. Буквално за часове дозите в аптеките се разпродадоха. Тези, насочени към джипитата за възрастни пациенти над 65 години, също свършиха без време.

За трите области Бургас, Ямбол и Сливен бяха разпределени 15 000 дози. В аптеките бяха заредени по няколко бройки, които нямаше как да стигнат до чакащите. „Нямаме списъци, защото бройките са твърде малко. Имаме много запитвания, интересът тази година е много голям, заради  COVID- епидемията“, казаха от аптека в центъра на Бургас. През минали сезони се стигало дори до бракуване на дози.

Тази година обаче интересът към ваксините изненада и дистрибутори, и фармацевти, и джипита. „Доставките  се правят на база заявените количества още миналата година. Първата пратка от около 10 000 броя за областите Бургас, Ямбол и Сливен също не успя да покрие пазара“, каза председателят на Регионалния фармацевтичен съюз Любима Бургазлиева. Цената на ваксините в Бургас е около 23-25 лева. Тя не спря дори цели семейства да се имунизират. Към тях прибягват и доста млади хора – нещо, което досега не се е наблюдавало масово.

Недостигът засегна и джипитата. При цялото им желание да защитят част от най-уязвимите си пациенти, това няма как да се случи. Доставените количества са твърде малко.

„Възрастните ми пациенти са почти 500, а ваксините, които получих са 30“, посочва д-р Петко Желязков. Подобно е положението и при другите джипита. В някои практики са направили списъци с приоритетните пациенти, като водеща е тежестта на придружаващите заболявания. Тази година безплатни ваксини бяха осигурени за 12% от възрастните хора над 65 години, при 10 на сто миналата година.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Христо Шопов, актьор: Българинът се фука с породисти кучета, както с автомобила си
  31.10.2020 17:05      

Няма по-благодарни очи от това на животно от улицата   Инте