Петък, 05 Фев 2021
    
Бургас Общество

Зам.-министър Русинова: Спасихме 16 000 работни места в Бургаско по време на пандемията

  16.10.2020 12:57  
Зам.-министър Русинова: Спасихме 16 000 работни места в Бургаско по време на пандемията

Михаил КОЛЕВ

 

Благодарение на усилията на Министерството на труда и социалната политика успяхме да спасим до момента 16 000 работни места в Бургаска област. Това заяви днес в Бургас зам.-социалният министър Зорница Русинова. Тя проведе работна среща с представители на транспортния сектор в града във връзка с последствията от кризата с коронавируса и с цел оказване подкрепа на бизнеса в туристическия сектор в региона.

В цялата страна 300 000 души са успели да запазят своите работни места по време на пандемията, допълни зам.-министърът.

„Това показва един сериозен процент на задържане на ниско ниво на безработица. За България той е 7%, а за област Бургас – малко над 5%. Бизнесът продължава да изпитва много затруднения по време на кризата, предизвикателствата са много. Опитваме се през цялото време на корона кризата да модифицираме нашите програми и те да бъдат по-адекватни“.

Предвижда се програмата „Заетост за теб“, чрез която Министерството на труда и социалната политика подпомага фирмите, субсидирайки минималната заплата на един работник в продължение на 3 месеца, да бъде удължена.

„Подготвяме възможности за преквалификации за хората. Първите мерки бе да не се налага да се губят работни места“, добави Русинова.

Министерството обмисля и варианта да се премине на електронно кандидатстване, с което фирмите да получават помощи по програмите 60/40 или „Заетост за теб“.

"Това, което ни затруднява нас и бизнесът е, невъзможността да се срещнем лице в лице. Затова започнахме през уебинари да даваме информация, трябва всички заедно да намираме начини да се справяме с трудностите", коментира Зорница Русинова.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Ники Илиев - актьор, режисьор:Отдавна не съм играл в театъра
  04.11.2020 16:25      

Ники Илиев е роден на 10 октомври 1981 година в София. Зодия „Везни”. Син