Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Бургас

Бинка Монева: Бургас става все по-достъпен за незрящите хора

  15.10.2020 15:11  
Бинка Монева: Бургас става все по-достъпен за незрящите хора

Дона МИТЕВА

 В Международния ден на белия бастун бургаската организация проведе своето годишно отчетно събрание. Но на празника незрящите имат и гости от организацията в Стара Загора.

Заради усложнената ситуация тази година те са решили да не отбелязват тържествено деня на белия бастун, но това не им пречи да се разходят, заедно със своите гости в Морската градина.

Бинка Монева, която е регионален и териториален председател на организацията на незрящите е категорична, че гостите са впечатлени от Бургас.

„Ние самите, хората с увреждания, не само незрящите, отчитаме това, че последните години се прави много за наше улеснение. Днес говорихме с колегите си по съдба от Стара Загора, че тактилните плочи са голямо улеснение за нас. Към това не мога да не добавя и това, че нашият клуб е ремонтиран, разширен. Оформиха се и специални паркоместа пред него, за да спира специализирания ни транспорт. Всичко това благодарение на Община Бургас“, казва Монева.

По нейни думи и сред жителите на града се забелязва топло, човешко отношение. Често непознати помагат на незрящите при качване и слизане в градския транспорт, при пресичане на пътни артерии или просто при неравности.

„Новият бял бастун, който е и наш отличителен знак, е с колелце отдолу. Така няма опасност от спъване или неравност на която да попадне незрящия“, обяснява Монева.

Част от дългосрочната програма за развитие на Община Бургас е осигуряване на достъпна и лесна за използване жизнена и информационна среда. Това включва и нейния информационен сайт.

Повече от десетилетие местната администрация полага постоянни и целенасочени стъпки електронното съдържание на страницата да бъде използваемо от специализирания софтуер, който хората с нарушено зрение използват независимо от типа платформа или устройство.

Целта е да бъде осигурена възможност хората с нарушено зрение да ползват информацията и услугите, които се предлагат чрез интернат страницата на администрацията. През последните няколко години тя претърпя промени, благодарение на които се превърна в портал за електронни услуги.

От тази година домейнът вече е и на кирилица, а от около седмица дизайнът е леко променен. Целта е да бъде адекватен на последните достижения в развитието на информационните технологии.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил