Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Спорт

Шестима болни от COVID-19 в баскетболния Черноморец

  13.10.2020 16:29  
Шестима болни от COVID-19 в баскетболния Черноморец

Петима от баскетболистите на "Черноморец" - Томас Читадзе, Мартин Чоков, Милош Милидрагович, Георги Кендеров и Симеон Русинов, както и старши-треньорът Васил Евтимов са дали положителни тестове за COVID-19. Тяхното състояние е добро и получават всички необходими медицински грижи. Нито един треньор на ДЮШ не е имал досег с първия отбор. Тренировките в училищата продължават по график, при спазване на всички противоепидемиологични мерки. Ръководството работи в пълен синхрон със здравните институции и БФБ, за да защити в максимална степен всички в организацията на БК Черноморец Бургас, съобщи президентът на клуба Васил Стоянов.

Съобразно правилата за провеждане на среща или турнир от държавното първенство по баскетбол, мачът на бургазлии с "Балкан" от първия кръг в НБЛ отново се отлага.

Двубоят вече бе отложен веднъж заради стомашен вирус, който повали шестима от играчите на бургаския тим. Той трябваше да се играе утре в "Арена Ботевград".

В правилата за провеждане на държавното първенство по баскетбол по време на извънредна епидемична обстановка във връзка с COVID-19, за мерките при подобни случаи пише:

"Всяко лице в системата на БФ Баскетбол (състезател, треньор, друго лице, изпълняващо функция в отбора, служител на БК или БФ Баскетбол, член на УС или комисия на БФБ, длъжностно лице или персонал на баскетболна зала) с положителен резултат от PCR тест незабавно се изолира до пълното му оздравяване, което се установява съгласно утвърдения от здравните власти начин.

10. Всяко лице от системата на БФ Баскетбол, което е близко контактно лице* с пациент с COVID - 19 се изолира за срок от минимум 14 дни и няма право да влиза в спортната зала и да участва в тренировки и официални срещи. Ако в този период има насрочена официална среща на отбора и близкото контактно лице (лица) представи на дежурния представител негативен резултат от PCR тест, взет до 72ч. преди срещата с оригинален подпис и печат от лицензираната за това лаборатория, то може да бъде допуснато до участие в срещата."

Според последната заповед по тази тема от министъра на младежта и спорта Красен Кралев:

"При установяване на положително тествано или заразено с COVID-19 лице (независимо с или без симптоматика, което директно или индиректно участва в състезателния процес, същото се изолира и поставя под карантина. Всички останали лица – състезатели, спортисти, треньори и други длъжностни лица подлежат на незабавно изследване по метода PCR, като при два отрицателни резултата от проби, взети в два последователни дни, могат да продължат участието си в състезателния процес."


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил