Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Несебър

Богата програма за тазгодишните Есенни пасажи в Несебър

  13.10.2020 16:14  
Богата програма за тазгодишните Есенни пасажи в Несебър

Националният фестивал „Есенни пасажи“ за осми пореден път ще разкрие прелестите на октомврийския Несебър и началото на рибарския сезон в града. Дните от 23 до 25 октомври отново са посветени на даровете на морето и един от най-древните занаяти - рибарството. Тази година станалият традиционен за културния афиш на града форум ще се проведе с подкрепата на програмата за морско дело и рибарство. Нова специализирана конструкция – сцена и висококачествен пълноцветен LED екран, са само част от изненадите в рамките на европейското финансиране за уникално звуково и визуално изживяване на есенния фестивал в Несебър.

За осмото издание на „Есенни пасажи“ общината е подготвила богата културна програма с разнообразни и интересни събития, чрез които гражданите и гостите ще съпреживеят емоциите на настъпващия сезон на спокойствие и отмора на брега на есенното море в Несебър.

По време на фестивала ще се състои семинар на тема: „Опазване на нематериалното културно наследство“, организиран от Регионален център София-ЮНЕСКО. Лектори ще са: д-р Ирена Тодорова, д-р Мирена Станева, проф. д-р Николай Ненов и д-р Ирена Бокова. Към семинара е предвидена и изложба, озаглавена „Пътешествие из живите традиции“, представяща 15 държави от Югоизточния регион на Европа.

В програмата на „Есенни пасажи“ ще участва звездата на българската естрада и любимата на поколения меломани Нели Рангелова. За доброто настроение на публиката ще се погрижи и популярната поп-певица Нели Петкова. Любителите на народните ритми и старите градски песни ще бъдат зарадвани от изпълненията на местните състави към НЧ „Яна Лъскова-1905“. Част от програмата на фестивала са квартетите „Ню уейв“ и „АШ“ към ОДК - Несебър, познати с многобройните си участия и талантливи изяви.

Неизменна част от „Есенни пасажи“ е конкурсът за най-вкусна рибена чорба, приготвена на борда на местните риболовни кораби от най-умелите майстори – самите рибари. Техните способности ще бъдат оценени от шеф готвачи, които ще демонстрират и кулинарна виртуозност в приготвянето на различни рибни деликатеси.

За първи път тази година във фестивала са включени и кино прожекции на открито, а за най-малките ще има игра с награди.

Всички граждани и гости, които посетят площад „Месaмбрия“, ще могат да опитат от прясно приготвената рибна продукция на местни ресторантьори.

Във връзка с извънредната обстановка в страната и света, причинена от COVID-19, организаторите от Община Несебър ще се погрижат празникът да премине при пълно спазване на разпоредените от министерството на здравеопазването противоепидемични мерки.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил