Вторник, 27 Oct 2020
    
Общество

На първо четене: 24 май да е празник на българската писменост, а не на славянската

  01.10.2020 14:39  
На първо четене: 24 май да е празник на българската писменост, а не на славянската

Предложението мина на първо четене с подкрепата на ГЕРБ

 

Депутатите приеха на първо четене предложението на патриотите 24 май да бъде определен като Ден на българската писменост и култура и така да отпадне определението „славянска“. 73-ма депутати гласуваха "за", 4 "против" и 34 се въздържаха, пиеше 24 часа. Предложението мина с подкрепата на ГЕРБ, която дойде неочаквано в залата след 30 минутната почивка на депутатите.

„Без съмнение за нас този празник е най-важният и в момента. Не случайно 30 г. след приемането на българската конституция се води дебатът кой е националният празник на България – 3 март или 24 май. Този празник е празнуван като такъв за българската писменост. Подктепяме патриотите, че този празник е възникнал от България“, каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков и отбеляза, че управляващата партия ще подкрепи законопроекта на коалиционните си партньори, но под условие, че между двете четения участие в дебата ще вземат специалисти и учени, за да се "получи национално обедирние, а не разделение".

Патриотите пък изтъкнаха, че 24 май е наричан „най-българският празник“, а формулировката „празник на славянската писменост“ е внесена от БКП преди 30 г.

Другото предложение на патриотите за официален празник да се приеме и 15 август – Успение на Пресвета Богородица не бе прието на първо четене.


Анкета

Каква зима ни очаква?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил