Понеделник, 26 Oct 2020
    
Общество

Доц. Чорбанов: Училищата не трябва да бъдат ограничавани заради COVID-19

  23.09.2020 14:27  
 Доц. Чорбанов: Училищата не трябва да бъдат ограничавани заради COVID-19

Болните деца трябва да бъдат карантинирани, но не и целите класове", каза още той

„Не смятам, че училищата трябва да бъдат ограничавани заради COVID-19. Да, болните деца трябва да бъдат карантинирани, но не и целите класове”. Това заяви доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент "Имунология" в БАН.

„Швеция, например, която не спря училищата и градините, показа, че това не е фактор за разпространението на заболяването. Видно е от всичките им данни. Там обаче възрастните хора не живеят заедно с ученици”, каза още той в студиото на „Здравей, България”.

Според него е безсмислено децата да носят маски в училищата. „Не ми се вижда резонно да ги носят там, а след това да общуват без тях. Не виждам полза от тези мерки”, категоричен бе доц. Чорбанов.

„Без да искам да противореча на държавната политика, като цяло смятам, че груповият имунитет е нещото, което може ефективно да предотврати разпространението на COVID-19. В противен случай, докато има потенциални носители, докато има млади хора, които ще бъдат разпространители, без да боледуват, на практика съществува и рискът”, каза още той. 

„Аз лично смятам, че по-важният подход беше младите хора да контактуват изключително интензивно през периода, а рисковите групи да бъдат скрити. При нас обаче е трудно да разделим възрастните от младите”, посочи още Андрей Чорбанов.


Анкета

Каква зима ни очаква?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил