Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Бургас

Бургас чества 112 години Независимост

  22.09.2020 13:10  
Бургас чества 112 години Независимост

Дона МИТЕВА

Десетки жители и гости на Бургас станаха част от честването на  112 години от обявяването на Независимостта на България. С традиционен военен ритуал бе издигнато националното знаме на площад „Атанас Сиреков”. Сред официалните гости бяха областният управител Вълчо Чолаков, зам.-областният управител Владимир Крумов депутатите от ГЕРБ Димитър Бойчев, Галя Желязкова, Ася Пеева, народният избраник от БСП Димитър Стоянов, зам.-кметът на Бургас Диана Саватева, общински съветници, общественици и много граждани.

Бургаски свещеници отслужиха молебен за благото на българския народ. За празничната атмосфера на площада допринесе и изпълнението на Бургаския духов оркестър.

В ритуала взеха участие представителни блокове от военните формирования на Гарнизон – Бургас, представители на общинските съвети на офицерите и сержантите от запаса и резерва, ветерани. Командващ ритуала бе капитан лейтенант Хаджиев. Строят прие началникът на гарнизон Бургас и Командир на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков.

Сред хората, дошли в центъра специално за празника бяха и ученици от Профилирана гимназия за чужди езици „Васил Левски”, както и много млади родители с малки деца.

След ритуала, областният управител Вълчо Чолаков каза за медиите: „ 112 години от независимостта на България – един много светъл ден, светъл момент в нашата история. Благодарение на този акт България се явява като независима, самостоятелна държава на картата на света. Благодарение на този акт на нашите предшественици  страната ни добива своето развитиеи в Европа. Нека Бог да пази България”.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил