Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Бургас

Преизбраха Любомир Петров за шеф на Апелативна прокуратура

  18.09.2020 14:07  
Преизбраха Любомир Петров за шеф на Апелативна прокуратура

Прокурор Любомир Петров ще продължи да оглавява Апелативна прокуратура – Бургас. Това стана ясно след събранието на Висшия съдебен съвет. Петров вече изкара един петгодишен мандат като административен ръководител на Апелативна прокуратура в морския град. Колегията се обедини около кандидатурата му единодушно. Подкрепа за кандидатурата му за втори мандат заявиха главният прокурор Иван Гешев, Калина Чапкънова и Георги Кузманов – членове на ВСС.

Прокурор Петров притежава над 30 години юридически стаж, като е заемал длъжностите „младши прокурор“, „прокурор“ и „административен ръководител - районен прокурор“ в Районна прокуратура – Поморие. В периода от 01.12.1998 г. до 30.11.2004 г. е „административен ръководител - районен прокурор“ на Районна прокуратура - Бургас, след което заема длъжността „заместник административен ръководител“ на Апелативна прокуратура - Бургас, в периода от 02.12.2009 г. до 10.12.2014 г. е прокурор в Апелативна прокуратура - Бургас, като е избран за „административен ръководител – апелативен прокурор“, а на 04.12.2019 г. е определен за изпълняващ функциите „административен ръководител – апелативен прокурор“ на Апелативна прокуратура - Бургас, до настоящия момент.

Според становищата на Комисията по професионална етика и Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, прокурор Петров спазва изискванията, регламентирани в Кодекса за етичното поведение на българските магистрати и притежава необходимите нравствени качества, за да бъде назначен на длъжността, за която     кандидатства.

„Той е отлично подготвен магистрат и изпълнява служебните си задължения почтено и безкористно, ръководейки се от закона и вътрешното си убеждение. Независимо от натрупания професионален опит, той проявява постоянство в усилията си за повишаване и усъвършенстване на правната и професионалната си подготовка. Притежава безупречна репутация и богат административен опит. Липсват данни, поставящи на съмнение високите професионални качества на прокурор Петров, спрямо длъжността, за която кандидатства“, добавят висшите магистрати.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил