Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Бургас Фарът на 100

Академик Никола Съботинов: Още със създаването си вестник „Фар“ си поставя чисти цели

  11.09.2020 14:44  
Академик Никола Съботинов: Още със създаването си вестник „Фар“ си поставя чисти цели

Георги РУСИНОВ

 

Още със създаването си вестник „Фар“ през 1920-а си поставя чисти цели. Това съобщи по повод 100-годишнината на „Черноморски фар“ академик Никола Съботинов, който уважи изложбата ни на улица „Александровска“ „100 години пазим традициите на доброто слово“.

„Целите на вестника в началото са развитие на търговията, икономиката, строителството и културата. Изключително интересни цели, които си поставя вестник „Фар“ и които в последствие са реализирани. С помощта на Българо-американското представителство тръгва този вестник и е изключително необходим особено за развитие на Бургас като търговски център. Бургас се очертава като най-големият търговски център в Южна България. Мястото му е заслужено, защото тук е и най-голямото пристанище. Излиза една интересна рубрика „Морска хроника“. Започват да излизат материали какви кораби идват в Бургас, какви товари носят, от къде идват. Важни неща за всички търговци не само в Бургас, но и в цяла България“, заяви академикът.

Важно според него е да се посочи, че вестникът избягва партийните закачки и стои далеч от словата на партийния печат.

„През 24-а вече „Бургаски фар“ продължава тези традиции. Издател е запасният офицер генерал Йосиф Йосифов. Той също в уводната статия на вестника казва, че трябва да бъде вестник на чистото слово. На въпрос защо е необходим още един вестник, отговорът на „Бургаски фар“ е, че на хората им е нужна повече светлина. Трябва да се премахнат всякакви условия на лъжи“, добави той.

Академик Съботинов изрази радостта си, че „Черноморски фар“ изминава този дълъг период, който е свързан с всички промени в държавата, но успява да запази главната си цел – да работи за развитието на Бургас и региона.

„Искам да поздравя г-жа Шатърова за всичко, което е направила като главен редактор“, завърши той.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил