Вторник, 29 Сеп 2020
    
Бургас Култура

Детска работилничка за стихове отваря врати в Бургас

  11.09.2020 09:55  
Детска работилничка за стихове отваря врати в Бургас

Успешното първо издание на регионалния конкурс за детска поезия на тема „Аз – детето на морето“ с председател на журито Недялко Йорданов провокира Центъра за таланти в Бургас да включи в новата си учебна програма - детска работилница за стихове.

Да повиши грамотността на децата, да създаде римувани текстове, да запали интереса на малчуганите към литературата, да ги научи да се представят пред публика са част от целите, които си поставя новият творчески проект.

 „Големия интерес към конкурса ни за детска поезия ни накара да не спрем дотам, а да продължим да развиваме потенциала и дарбата на малките бургазлии в писането на поезия. Открихме толкова много даровити малки творци и така спонтанно се роди идеята за създаване на работилничка за стихове. Щастливи сме, че младата поетеса Яна Вълчева прие поканата да се включи в екипа ни. Убедени сме, че с нейна помощ ще успеем да вдъхновим и подкрепим децата още от най-ранна възраст към успешния път на творческото писане“, коментира Лилиана Славова, председател на Фондация „Шанс за децата и природата на България“ и основател на центъра за таланти в Бургас.

„Поетичният талант е преди всичко едно особено светоусещане и любов към думите. В творческа атмосфера ще открехнем заедно врата към един наситен с емоции свят. Детският талант има нужда само от възможност за развитие и от щипка любов“, споделя бургаската поетеса и ръководител на работилничката - Яна Вълчева.

В работилничката за стихове могат да се включат деца между 8 и 12 годишна възраст, като единственото условие е да обичат българския език и литература. Предвидени са и множество възможности за изява на младите поетични таланти.