Четвъртък, 22 Oct 2020
    
Поморие

„Яворови дни” започнаха с връчване на почетен знак на Теодоси Гуджуков

  05.09.2020 13:49  
„Яворови дни” започнаха с връчване на почетен знак на Теодоси Гуджуков

По време на откриването на “Яворовите дни”, кметът Иван Алексиев съобщи, че духовният живот в Поморие ще се обогати с още един културен дом – Общински литературен център „Яворов“, с музейна експозиция за поета, който ще се помещава в сградата на бившия Районен съд. „Заедно с читалището и художествената галерия, районът се превръща в триъгълник на духовността. Именно духовността, вярата и знанието са стожерите на една нация, а Поморие върви по този път благодарение на духа на Яворов и стиховете, написани на брега, в Анхиало”, каза още кметът.

Дошъл като телеграфист, тръгнал си като великия Пейо Яворов, само за една година престой в нашия прекрасен град, поетът остави тук духа и душата си, които пазим и до днес. Това показва и 62-то издание на литературните празници „Яворови дни 2020“, което се провежда благодарение на НЧ „Просвета 1888” и неговия председател Милчо Талев, за да продължи традицията, въпреки годината на пандемия. С тези думи кметът на Поморие Иван Алексиев обяви началото на празниците, посветени на  Пейо Яворов.

Официален гост на събитието бе видният общественик, дарител и настоятел на НЧ „Просвета 1888” Теодоси  Гуджуков, удостоен със званието „Почетен гражданин на Поморие” през м. април тази година. Председателят на Общински съвет Поморие Адам Адамов му връчи грамота и почетен плакет, а кметът Иван Алексиев му подари специално изработена пластика с един от символите на Поморие – чайката.

„Благодаря за доверието към мен и към моята 60-годишна трудова и общественополезна дейност, с която съм ратувал за материалното и духовно развитие на град Поморие и общината. Присъденото ми звание не е привилегия за мен, а е преди всичко задължение да продължа да работя все така неуморно и за в бъдеще, за нашия красив черноморски град ”, каза в прочувствена реч Теодоси Гуджуков.

 „Нови събития се създават лесно. По-трудно е да се съхранят и опазят във времето старите традиции. Онези, които се превръщат в средоточие на дух, на памет, на идентичност. А Яворовите дни на поезията отдавна са се вплели неизменно и неразделно в цялостната културна панорама на Поморие, в неговото време и хора. ”, каза в словото си етнологът проф. Диана Радойнова, която също бе гост на събитието.

Часове преди официалното откриване, в храм „Свето Рождество Богородично” беше прочетена заупокойна молитва за поета, а в края на деня, в залата на НЧ „Просвета 1888” жители и гости на Поморие имаха възможността да се насладят на театрално-музикалният пърформанс по текстове на Димитър Воев – „Част от колекция“.

Вижте как продължава програмата днес и утре:

5.09.2020 г. /събота/

18.00 ч. – „Магията на акварела”- творби от изложба-конкурс, посветена на Ненко Токмакчиев, място: НЧ „Просвета 1888”

6.09.2020 г. /неделя/

"ЗЛАТОРОЖЕЦЪТ ЯВОРОВ” –  Юбилейна литературна вечер по случай 100 години от издаването на сп. „Златорог”, с участието на проф. Михаил Неделчев, доц. Елка Трайкова   и проф. Веселин Методиев.  Представяне на библиофилското издание с  фототипно възпроизведената първа книжка на „Златорог” от 1920 г.

Обявяване на резултатите от Националните конкурси за поезия  „От заник слънце озарени, алеят морски ширини…” и рецитал – конкурса  по творби на Яворов.

Място: ГХГ „Дечко Стоев“

 


Анкета

Каква зима ни очаква?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Красимир и Мария Слабакови – художници:Фазаново е нашата носталгия
  20.10.2020 15:18      

Хлябът ни не е предназначен за препродаване, той е направен за споделяне. Това, което се споделя чрез него не е насъщният, а добротата