Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Общество

Допълнителен прием след седми клас в професионални паралелки в региона

  11.08.2020 16:32  
Допълнителен прием след седми клас в професионални паралелки в региона

Дона МИТЕВ

Допълнително бройки за прием на ученици се отпускат в професионалните паралелки в региона, за да останат учениците след седми клас близо до родните си места. Финансови причини и страх от Ковид 19 са причините, които  карат родителите да настояват децата им да учат в по-близки населени места сред седми клас..

След като в Средец в Професионална гимназия по механизация на селското стопанство и електроника "Никола Йонков Вапцаров" бе отпусната допълнително цяла една паралелка, сега и в Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" е вдигната бройката на учениците.

В Карнобат същото се случва в Професионална гимназия по селско стопанство и лека промишленост, като освен новосформираната паралелка, се увеличават допълнително с още по трима ученика и останалите четири паралелки.

В Айтос увеличението е за средно училище "Никола Й. Вапцаров" и Професионална гимназия по селско стопанство "Златна нива“, Приморско и Руен също са увеличени с по три деца в паралелка допълнително. Така от законните 26 ученика в клас на 15 септември ще влязат по 29 човека в професионалните паралелки.

„Разрешението за увеличение на броя на учениците е само за професионалните паралелки, независимо от това дали са в Професионална гимназия или в Средно училище. Целта е усвояване на професия, за да има последваща реализация на пазара“, коментира инж. Виолета Илиева, началник на Регионалното управление на образованието.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил