Четвъртък, 01 Oct 2020
    
Созопол

Приказен фестивал „Арлекино и Марионета“ започва в Созопол

  07.08.2020 13:02  
Приказен фестивал „Арлекино и Марионета“ започва в Созопол

С постановката "Мечтата на пътуващия актьор"  днес от 20 часа в Созопол започва впечатляващият фестивал "Арлекино и Марионета". Второто издание на фестивала, който се провежда единствено в морския град, ще пренесе жителите и гостите на Созопол в приказния свят.

От 7 до 10 август 2020 г. улиците на древния морски град отново ще се превърнат в сцена за различните театрални жанрове като куклен театър, пантомима, клоунада, буфонада, театър на предмета. Почти всички изяви ще се проведат на открити сцени в Созопол. Фестивалната програма включва парадно шествие по улиците на Стария град, както и артистично творческо ателие.

Всички основни и съпътстващи събития са с вход свободен, предназначени за най-широк кръг зрители – деца и родители, туристи, любители на театъра, жители на града. Комедия дел арте, пантомимата, клоунадата, буфонадата, кукленият театър са създадени именно като „народни“ театрални жанрове, които забавляват масовата публика и са интересни за малки и големи. Спектаклите се вписват по естествен начин в градската среда - калдъръмените улички, архитектурни паметници и антични крепости на Стария Созопол.

Постоянни сцени на фестивала ще бъдат: Амфитеатърът в центъра на Стария град, дворът на Градската художествена галерия, дворът на Етнографския музей на Созопол, както и сцената на НЧ „Отец Паисий“.

         В програмата на тазгодишното издание ще бъдат включени 11 български спектакъла на 8 професионални държавни и частни културни организации. Планирали сме през следващата година културен обмен между театрални трупи от различни страни - не само от Европа, но и от целия свят.

По думите на маестро Карло Бозо, международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" се вписва изключително хармонично в атмосферата на древния град. Благодарение на географското си местоположение, природни дадености и най-вече – богато историческо наследство, Созопол би могъл да продължи своята мисия на културно средище и би могъл да се превърне във "втори Авиньон" – емблематичен летен център на театралното изкуство.


Анкета

Каква зима ни очаква?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Доц. Георги Лозанов: Не се учим от миналото, но се отъждествяваме с него
  30.09.2020 10:26      

Журналистиката и документалистиката донякъде си приличат, документалното кино се занимава основно със собствената си завършеност, цялост, а журналистическият текст е прагматичен текст