Сряда, 27 Яну 2021
    
Крими

Вкараха зад решетките банда ограбвала първи и втори етажи из Бургас

  03.08.2020 14:44  
Вкараха зад решетките банда ограбвала първи и втори етажи из Бургас

Георги РУСИНОВ

 

Банда ограбвала първи и втори етажи в жилищни кооперации е зад решетките в Бургас. Това съобщиха на съвместен брифинг заместник-директорът на Областна дирекция на МВР-Бургас комисар Емил Павлов и административният ръководител на Районна прокуратура – Бургас Иван Кирков.

В края на миналата седмица бе проведена специализирана полицейска операция с акцент противодействие на битовата престъпност.

„В хода на операцията участваха всички Районни управления, отдел „Криминална полиция“ и „Специализирани полицейски сили“ към ОДМВР-Бургас. Бяха задържани 12 лица, като на 9 от тях бяха повдигнати обвинения. Характерното за тази операция е, че бяха задържани три лица, които извършваха домови кражби на територията на Бургас и комплексите и кварталите му. Тепърва ще се установяват други кражби, за които лицата имат съпричастност“, обясни Павлов.

Характерното за тримата било, че набелязват апартаменти на първи и втори етаж и чрез покатерване проникват в тях. Отнемат единствено пари и златни накити.

„Изключително трудно беше да се документира тяхната престъпна дейност, тъй като лицата не ползват мобилни телефони и автомобили. Едното от лицата е играло функцията на отцепващ. Кражбите са извършвани основно през светлата част на денонощието, не само събота и неделя, но и делнични дни. Лятото хората остават по-често прозорци и тераси отворени за проветряване и те са се възползвали от това“, добави комисарят.

Част от арестуваните са от квартал „Победа“, но Павлов уточни, че задържани има и от други квартал и комплекси на Бургас. Има намерени ръкавици, маски, част от вещите, които са отнети, както и пари. Криминално проявени са, единият е с условна присъда.

„Един е задържан за срок от 72 часа, а впоследствие двама са задържани под стража, а третият е с домашен арест. Един от случаите е, когато влизат в апартамент на първи етаж в ж.к. „Изгрев“ чрез проникване през дограмата. Отнели са 100 евро и множество златни накити. При извършването на обиските, в дома на един от тях са намерени част от вещите. Действително едното от лицата е извършило деянието в условията на повторност. Спрямо него е взета мярка задържане под стража. Любопитното по случая е, че същото това лице е било осъждано преди години многократно като малолетен. Впоследствие е реабилитиран. Това пък е довело до това след време да му постановят условни присъди. Това деяние е извършено в изпитателния срок на общата присъда“, внесе яснота по досъдебното производство прокурор Кирков.

Към настоящия момент тяхната съпричастност по други престъпления извършени в града се проверява. За това престъпление ги грози затвор 1 до 10 години.

„Имаме още един случай, който е разкрит благодарение на действията на МВР. Задържани са три лица. Престъплението е месеци по-рано, но сега са събрани доказателствата. Лицата са проникнали в павилион в „Изгрев“ , изрязвайки цялата стена. Отнети са множество цигари, сладки и други артикули, както и LED телевизор. Към сегашния момент лицата са задържани за срок до 72 часа и предстои Районен съд да гледа мярката им за неотклонение. Друг случай от задържаните пък е към Окръжна прокуратура – Бургас. Извършен грабеж в условията на опасен рецидив. Жертвата е момче на 24 години в „Лазур“. Нанесени са му удари и със сила му е отнет мобилният телефон и сумата от 30 лева. Благодарение отново на работата на колегите от МВР, извършителят е установен и вече е с постоянна мярка задържане под арест“, коментира още държавният обвинител.

 

Очаквайте материал със статистиката за престъпността в Бургас спрямо предни години.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил