Четвъртък, 11 Фев 2021
    
Бургас

Родители все по-често оставят децата си без надзор на плажа

  03.08.2020 12:36  
Родители все по-често оставят децата си без надзор на плажа

Георги РУСИНОВ

 

Две от седемте удавяния за сезона са от миналата неделя и са на деца. Единият от инцидентите стана на неохраняем плаж в Крайморие, другият на охраняем в Поморие. И в двата случая с удавените е имало родителско присъствие и на баба и дядо. Защо се стига до тези инциденти?

Според Петър Русев все повече родители оставят без надзор децата си, разчитайки на спасителите. Той обяснява, че многократно повтарят на посетителите на плажа, че деца до 12 години не трябва да влизат във водата без пълнолетен придружител.

„На плажа в Бургас събота и неделя има стотина хиляди души, от които 20-30 хиляди са деца. Мисия невъзможна е 22 спасители да гледат 20 хиляди деца по ивица, дълга 1.7 километра. Другото, което е проблем е, че тази година постовете са на 150 метра един от друг, а не както досега беше на 100. Нямаме добра видимост от пост до пост, защото между тях има платени чадъри, безплатни чадъри, туристи с чадъри. Зоната е много голяма“, каза спасителят.

Проблем според него с честите случаи на удавени българи е, че като цяло нацията ни не може да плува, като по-голяма част от тях са тези същите от вътрешността, които създават проблеми на лайфгардовете.

„Чужденците пък съм забелязал, че масово умеят да плуват. В Западна Европа имат много повече уроци, включително и в училище. И ние имахме едно време, но това е минало“, добави той.

Николай Димитров пък е категоричен, че трагичният инцидент на съседния до него плаж е можел да бъде избегнат, ако реакцията на служителите от спешния телефон 112 е била по-добра.

„До третата-четвъртата минута се е виждало къде вълните подмятат това дете. Ако ме бяха потърсили мен, аз с още 2-3-ма спасители щяхме да сме на място  до минута и половина с пълно оборудване. Това дете можеше да оживее. За мен това е пропуск“, обясни той.

Концесионерът съветва родителите да не оставят никога без надзор децата.

„Вече няма определен период, в който да се очаква мъртвото вълнение. Поверието гласеше, че това е около Илинден. От 4-5 години обаче мъртвите вълнения се появяват още юни. В началото на юни тази година имаше два пъти такива мъртви вълнения“, поясни Димитров.

Зачестили са опитите за самоубийства от Моста, обясни спасителят Русев. Откакто обаче заради една друга черна неделя, когато две деца се удавиха след скокове, УКОРС осигури постоянно присъствие. Русев смята, че това е помогнало и за предотвратяването на самоубийства.

„Тук за няколко месеца са поне 6 случая. Възрастни, млади, българи, руснаци – всякакви. Някои бяха спасени. Други се налагаше полицията да ги арестува“, уточни той.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
проф. Димитър Луджев-Големият проблем на българския преход е, че създадохме формална демокрация
  10.11.2020 15:12      

От нея прозира един партийно-клиентелистки модел на управление