Събота, 06 Фев 2021
    
Общество Средец

Пандемията прибра ученици от чужбина

  27.07.2020 14:42  
Пандемията прибра ученици от чужбина

Дона МИТЕВА

Непланирани ученици през декември миналата година, когато се прави предварителния план прием налагат сега преоценка на ситуацията и вероятно разкриване на още нови паралелки. Най-общо те се делят на няколко групи, като основната е от семейства, които преди пандемията са живели в чужбина, а сега са се завърнали обратно в областта. Има такива седмокласници, които са издирени по механизма за приобщаващо образование и също подлежат на обхващане в клас. Отделно има деца, които са кандидатствали само с три -  четири изброени предпочитания, а балът им не е достигнал на първо и второ класиране. Има и такива, които изобщо не са кандидатствали след седми клас.

Голяма част от тези деца на семейства, които се прибраха от чужбина са с висок бал и са добра конкуренция в професионалните гимназии.

Преди дни кметът Димитър Николов  получи разрешение от министъра на образованието Красимир Вълчев за разкриване на допълнителни шест паралелки в Община Бургас в професионалните гимназии точно с цел да бъдат обхванати учениците след седми клас.

В  община Средец пък се очаква да бъде разкрита паралелка в Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство и електроника. Новата транспортна линия от Русокастро към Средец е причината родителите да предпочетат децата им да учат там, отколкото да пътуват до Бургас и учат в големия град. Основно мотивите на семействата са финансови. Насочвайки се към Средец ще ограничат разходите на учениците, освен това в пандемичната обстановка това е по-успокоително за възрастните. На около 30 деца родителите са написали заявления, че предпочитат селскостопанската гимназия. „Така се решава един социален проблем – вместо да идват тези деца да учат в Бургас и да харчат повече пари, сега имат възможността и те са я заявили тази  възможност, да учат в Средец“, обясни инж. Виолета Илиева, началник на Регионалното управление на образованието.

Подобни тенденции – родителите да предпочитат децата им да останат да учат на място се забелязва и в общините Руен и Айтос, обобщи инж. Илиева. Но предстои да бъде направен анализ в края на седмицата. „Въпрос на анализ е, защото и кметовете ще трябва като финансиращ орган да кажат дали е възможно учениците да бъдат опети от местните училища. Важно е също родителите дали са категорични, че не желаят децата им да пътуват, за да учат  в Бургас. И не на последно място  всичко може да се случи с разрешение на просветното министерство “, коментира тя.

Записването на второ класиране приключва на 31 юли.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Ники Илиев - актьор, режисьор:Отдавна не съм играл в театъра
  04.11.2020 16:25      

Ники Илиев е роден на 10 октомври 1981 година в София. Зодия „Везни”. Син