Петък, 25 Сеп 2020
    
Общество Средец

Пандемията прибра ученици от чужбина

  27.07.2020 14:42  
Пандемията прибра ученици от чужбина

Дона МИТЕВА

Непланирани ученици през декември миналата година, когато се прави предварителния план прием налагат сега преоценка на ситуацията и вероятно разкриване на още нови паралелки. Най-общо те се делят на няколко групи, като основната е от семейства, които преди пандемията са живели в чужбина, а сега са се завърнали обратно в областта. Има такива седмокласници, които са издирени по механизма за приобщаващо образование и също подлежат на обхващане в клас. Отделно има деца, които са кандидатствали само с три -  четири изброени предпочитания, а балът им не е достигнал на първо и второ класиране. Има и такива, които изобщо не са кандидатствали след седми клас.

Голяма част от тези деца на семейства, които се прибраха от чужбина са с висок бал и са добра конкуренция в професионалните гимназии.

Преди дни кметът Димитър Николов  получи разрешение от министъра на образованието Красимир Вълчев за разкриване на допълнителни шест паралелки в Община Бургас в професионалните гимназии точно с цел да бъдат обхванати учениците след седми клас.

В  община Средец пък се очаква да бъде разкрита паралелка в Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство и електроника. Новата транспортна линия от Русокастро към Средец е причината родителите да предпочетат децата им да учат там, отколкото да пътуват до Бургас и учат в големия град. Основно мотивите на семействата са финансови. Насочвайки се към Средец ще ограничат разходите на учениците, освен това в пандемичната обстановка това е по-успокоително за възрастните. На около 30 деца родителите са написали заявления, че предпочитат селскостопанската гимназия. „Така се решава един социален проблем – вместо да идват тези деца да учат в Бургас и да харчат повече пари, сега имат възможността и те са я заявили тази  възможност, да учат в Средец“, обясни инж. Виолета Илиева, началник на Регионалното управление на образованието.

Подобни тенденции – родителите да предпочитат децата им да останат да учат на място се забелязва и в общините Руен и Айтос, обобщи инж. Илиева. Но предстои да бъде направен анализ в края на седмицата. „Въпрос на анализ е, защото и кметовете ще трябва като финансиращ орган да кажат дали е възможно учениците да бъдат опети от местните училища. Важно е също родителите дали са категорични, че не желаят децата им да пътуват, за да учат  в Бургас. И не на последно място  всичко може да се случи с разрешение на просветното министерство “, коментира тя.

Записването на второ класиране приключва на 31 юли.